Home About Browse Search
Svenska


Berntsson, Hanna, 2012. Svenskodlade baljväxter som proteinfodermedel till fjäderfä. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)

[img]
Preview
PDF
139kB

Abstract

Soja är den mest använda proteinkällan till fjäderfä i Sverige och mycket soja importeras i dagsläget. Då soja nämns mycket ur klimatsynpunkt, skövling av regnskog, minskad biologisk mångfald, är användning av svenskodlade proteinfodermedel som ärt, åkerböna och lupin av intresse. Ur odlingssynpunkt är ärt, åkerböna och lupin bra grödor i växtföljden då de är bra förfrukter. De passar även bra att odla i kallare klimat vilket gör dessa grödor intressanta att odla som proteinfodermedel i Sverige. Dock begränsas användningen pga. av innehållet av antinutritionella substanser vilka påverkar produktion och hälsa negativt hos fjäderfä. Olika nivåer av baljväxter har används för att se hur produktionsparametrar så som tillväxt, foderintag och foderomvandlingsförmåga påverkas hos slaktkycklingar och värphöns, med tanke på innehållet av antinutritionella substanser. Ärt, lupin och åkerböna kan med fördel användas som proteinfodermedel till slaktkycklingar och värphöns om de behandlas innan de utfodras.

,

Soy bean is the most common source of protein in poultry diets in Sweden, and in the current situation most soy bean is imported. From a climate perspective the use of soy has many disadvantages, such as devastation of the rainforest and decreased biodiversity, and therefore it is a growing interest to instead use locally produced protein feed sources in Sweden, such as legumes. Legumes of interest to use in poultry feed are peas, faba beans and lupines. Faba beans, lupines and peas are suitable in crop rotations were they are good preceding crops and are also well adapted to the Nordic climate, which make them interesting to cultivate. However, their use is limited due to their content of antinutritional substances (ANS) since they might affect the production and health of poultry. Different levels of legumes has been used to evaluate how production parameters such as growth, feed intake and feed conversion ratio are affected in broilers and laying hens. If lupins, faba beans and peas are pre-treated before included in the feed, they can be used in higher levels in feed for both layers and broilers compared to when using untreated legumes.

Main title:Svenskodlade baljväxter som proteinfodermedel till fjäderfä
Authors:Berntsson, Hanna
Supervisor:Eriksson, Maria
Examiner:Wall, Helena
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:404
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
Keywords:Fjäderfä, Foder, Baljväxter, Protein, Produktionsparametrar
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1920
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1920
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Plant physiology - Nutrition
Animal feeding
Language:Swedish
Deposited On:18 Dec 2012 15:28
Metadata Last Modified:18 Dec 2012 15:28

Repository Staff Only: item control page