Home About Browse Search
Svenska


Lindgren, Rebecka, 2009. Analys av GPS Timber vid Rundviks sågverk . Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Forest Products

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Rundviks sågverk investerade vintern 2007 i systemet GPS Timber. Systemet som är GPS-baserat syftar till att underlätta timmerhanteringen och säkerställa att rätt timmerklass läggs i vältorna och på sågbordet. Dessutom samlar systemet fortlöpande in data angående truckarnas aktiviteter för att möjliggöra analys av vad som sker på timmerplanen.

Studien syftar till att undersöka vad införandet betytt för truckförarnas arbete med timmerhanteringen samt vad systemet har för effekt på ekonomin. Med hjälp av insamlad data av GPS Timber ska analysen dessutom resultera i potentiella effektiviseringsområden rörande timmerhanteringen för att förbättra ekonomin i en relativt dyr process.

Analysen har visat att truckförarnas arbete har förenklats mycket i och med införandet av GPS Timber. Effekten på ekonomin är svår att ge några exakta siffror på men kvalificerade antaganden säger att kostnaden för investeringen tjänats in med marginal.

En intressant möjlighet till effektivisering som upptäckts i studien är timmerklassernas placering i vältorna. En optimering har gjorts, om dock ej fullständig, för att minimera det totala transportavståndet. Andra potentiella effektiviseringsområden som påvisats är truckarnas aktiviteter, facken utefter sorteringsbanan samt utnyttjandet av timmerplanen.

Main title:Analys av GPS Timber vid Rundviks sågverk
Authors:Lindgren, Rebecka
Supervisor:Roos, Anders
Examiner:Elowson, Torbjörn
Series:Examensarbeten / SLU, Institutionen för skogens produkter
Volume/Sequential designation:33
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:Second cycle, A1E
Student's programme affiliation:SY001 Forest Science - Master's Programme 300 HEC
Supervising department:(S) > Dept. of Forest Products
Keywords:Logistik, GPS, Timmerhantering
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-2-88
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-2-88
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Forest engineering
Language:Swedish
Deposited On:17 Aug 2009 13:47
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:09

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics