Home About Browse Search
Svenska


Wanhainen, Maria, 2011. Majsensilage – effekt på konsumtion, tillväxt och slaktkroppskvalitet hos lamm. First cycle, G2E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health (until 231231)

[img]
Preview
PDF
196kB

Abstract

Det finns en stor efterfrågan på färskt lammkött året runt i Sverige och det krävs därför en allt mer intensiv uppfödning av lamm. Det krävs därför en allt mer intensiv uppfödning av lamm i Sverige under vintern och våren. Lammen ska växa fort för att ha en så effektiv produktion som möjligt men ändå behålla de slaktkroppsegenskaper som efterfrågas av konsumenterna. Intensiv lammproduktion kräver ett energirikt foder som samtidigt resulterar i en bra fodereffektivitet hos lammen. Majs är idag en gröda som odlas allt mer i Sverige. I detta arbete undersöks möjligheterna att ge majsensilage till lamm. I många delar av världen används majsensilage som fodermedel till både stora och små idisslare men i Sverige ges det främst till mjölkkor och till växande nötkreatur. Med tanke på den växande lammproduktionen och behovet av färskt lammkött på våren är det därför intressant att se hur majsensilage står sig som fodermedel jämfört med andra grovfoder till lamm. Syftet med denna litteraturstudie var att jämföra majsensilage med andra fodermedel med avseende på konsumtion, tillväxt och slaktkroppsresultat hos lamm. De flesta försöken kring majsensilage har gjorts i andra delar av världen där miljö- och produktionsfaktorerna skiljer sig avsevärt från de svenska förhållandena. Slutsatsen som gick att dra var att majsensilage skulle kunna vara ett potentiellt fodermedel till lamm, framför allt i kombination med ett annat proteinrikt fodermedel. Det behöver dock utföras mer försök kring detta i Skandinavien för att kunna få fram säkrare resultat.

,

In Sweden there is a great demand for fresh lamb meat all year round. This means that the lambs produced during winter need to be ready for slaughter during a shorter period of time than the lambs brought up during summer and fall. Therefore, the lamb production in Sweden is becoming more intensive during winter and spring. The producers want the lambs to grow fast without affecting the carcass quality negatively. Since the maize cultivation is a growing production, maize silage could possibly be a useful forage for lambs. Maize silage contains high amounts of starch and energy, but is low in protein, and is already used as forage for dairy cows and growing cattle in Sweden. In this literature review, current research regarding maize silage for lambs and its effect on consumption, growth and carcass quality of lambs, have been compiled and discussed. In addition, another issue to discuss was whether maize silage is useable as a forage in Swedish lamb production. Most research regarding maize silage for lambs are performed in parts of the world that have a different climate and have a more extensive production than Sweden. Also, they use other varieties of maize, which are more adapted to their specific climate and environment. The conclusion is that maize silage can be a potential forage for lamb, especially when combined with another protein rich feed. However, more research has to be done in Scandinavia to get more robust results.

Main title:Majsensilage – effekt på konsumtion, tillväxt och slaktkroppskvalitet hos lamm
Authors:Wanhainen, Maria
Supervisor:Nadeau, Elisabet and Helander, Carl
Examiner:Johansson, Birgitta
Series:Studentarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Volume/Sequential designation:342
Year of Publication:2011
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health (until 231231)
Keywords:lamm, majsensilage, tillväxt, konsumtion, slaktkroppsresultat
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-253
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-253
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal feeding
Animal physiology - Nutrition
Language:Swedish
Deposited On:10 Jun 2011 14:07
Metadata Last Modified:10 Jul 2024 09:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics