Sjögren, Emelie and Andersson, Erica, 2025. Svenska hundägares val av råfoder: En undersökning om popularitet, beslutsfaktorer och näringskvalitet : en enkätstudie. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare
|
PDF
2MB |
Abstract
Foderrådgivning utgör ett centralt område inom djursjukvården där särskilt djursjukskötare har en
betydande roll i att vägleda djurägarna i fodervalet. En diet som fått ökad popularitet bland
hundägare under senare år är råutfodring, vilken huvudsakligen består av råa animaliska
ingredienser som i vissa fall kompletteras med vegetabiliska komponenter, oljor samt kosttillskott.
Råfodret kan antingen vara kommersiellt framställt eller hemlagat. Med anledning av att det i många
studier påvisats att hundägare inte tenderar att söka råd från djurhälsopersonal vid val av råfoder, är
det viktigt att ha kunskap om vilka näringsobalanser som kan uppstå i råfoder. Detta för att kunna
fånga upp och åtgärda eventuella näringsbrister. Det finns begränsad forskning om vilka faktorer
som påverkar hundägare att välja ett specifikt råfoder. En ökad förståelse för hundägarnas
preferenser kan emellertid vara av betydelse för att förbättra kvaliteten på foderrådgivningen, varvid
det är relevant att undersöka ämnet närmare.
Syftet med kandidatarbetet var att undersöka vilka faktorer som låg till grund för hundägarnas
val av råfoder till sin hund, vilket råfoder som var populärast hos svenska hundägare samt huruvida
vissa näringsparametrar i det populäraste råfodret höll sig inom European Pet Food Industry
Federation (FEDIAF) minimi- och maximigränser.
Frågeställningarna besvarades med hjälp av en enkätundersökning, vilken kompletterades med
en litteratursökning. Enkäten distribuerades till totalt två Facebookgrupper bestående av
hundintresserade medlemmar. Antal respondenter som fullföljde enkäten var 42.
Resultatet visade att en av de största faktorerna i hundägarnas val av råfoder var de ingående
råvarorna. Näringsparametrarna som hörde till de viktigaste var protein, fett och kalcium/fosforkvoten.
Även märket på fodret var av betydelse. Av hundägarna som angav det fullständiga namnet
på råfodret, identifierades Mush Vaisto Blå som populärast bland respondenterna. Mush delade med
sig av en analys av råfodrets näringsinnehåll, där fett- och proteininnehåll låg väl över
minimigränsen medan zink, D- och E-vitamin låg i underkant i förhållande till FEDIAF (2024)
minimigränser.
Ingen konsensus kunde nås kring vilket råfoder som är populärast utanför studiepopulationen.
Vidare forskning behövs för att undersöka ämnet närmare, såväl som fler faktorer som kan påverka
råfodervalet hos hundägarna såsom pris, tillgänglighet och marknadsföring.
Feeding advice constitutes a central area within veterinary care, where veterinary nurses in
particular, play a significant role in guiding pet owners in their choice of animal food. A diet that
has gained increasing popularity among dog owners in recent years is raw feeding, which primarily
consists of raw animal-based ingredients and is sometimes supplemented with plant-based
components, oils and dietary supplements. Raw food may be either commercially produced or
prepared at home. Given that many studies have shown that dog owners do not tend to seek advice
from veterinary professionals when choosing raw food, thus it is still important to have knowledge
of potential nutritional imbalances that may arise in these diets. This knowledge is essential for
identifying and addressing potential nutritional deficiencies. There is limited research on what
factors influence dog owners to choose a specific raw food. However, a better understanding of dog
owners’ preferences could be significant for improving the quality of feeding advice, making it
relevant to investigate the subject further.
The aim of this bachelor thesis was to examine the factors influencing dog owners’ choice of
raw food for their dogs, which raw food was most popular among Swedish dog owners, and whether
some of the nutritional parameters in the most popular raw food adhered to the minimum- and
maximum limits set by the European Pet Food Industry Federation (FEDIAF).
The research questions were addressed using a survey, complemented by a literature review. The
survey was distributed to two Facebook groups consisting of members with an interest in dogs. A
total of 42 responders completed the survey.
The results showed that one of the major factors in dog owners’ choice of raw food was the
ingredients. The nutritional parameters that were among the most important were protein, fat and
the calcium/phosphorus-ratio. The brand of the food was also significant. Of the dog owners who
provided the full name of the raw food, Mush Vaisto Blå was identified as the most popular among
the respondents. The most popular raw food identified in this study was Mush Vaisto Blå. Mush
shared an analysis of the nutritional content of the raw food, where the levels of fat and protein were
well above the minimum limits, while zinc, vitamin D and E were slightly deficient in relation to
FEDIAF (2024) minimum limits.
No consensus could be reached regarding which raw food was most popular outside the study
population. Further research is required to investigate the topic more thoroughly, along with other
factors that
Main title: | Svenska hundägares val av råfoder: En undersökning om popularitet, beslutsfaktorer och näringskvalitet |
---|---|
Subtitle: | en enkätstudie |
Authors: | Sjögren, Emelie and Andersson, Erica |
Supervisor: | Lindqvist, Hanna |
Examiner: | Palmqvist, Hanna |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | VY010 Veterinary Nursing Programme, 180.0hp |
Supervising department: | (VH) > Applied Animal Science and Welfare |
Keywords: | hund, kommersiell, näringsämnen, RMBD, råfoder |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21304 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21304 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 30 Jul 2025 14:16 |
Metadata Last Modified: | 31 Jul 2025 01:03 |
Repository Staff Only: item control page