Home About Browse Search
Svenska


Mattsson, Viktor, 2025. Fyllda krävor hos kycklingar vid slakt - en kartläggning av krävinnehåll vid slakt och möjliga orsaker till fyllda krävor. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Kassationer av slaktkycklingar till följd av fyllda krävor vid slakt innebär betydande ekonomiska
förluster för såväl slakterier som uppfödare. Fyllda krävor är en vanlig orsak till kassation, och
förekomsten har ökat under de senaste åren. Syftet med denna studie var att undersöka och
kartlägga faktorer som påverkar förekomsten av fyllda krävor vid slakt samt att analysera krävans
innehåll. Studien bestod av tre delar: (1) intervjuer med uppfödare om utfodring och rutiner inför
slakt, (2) gårdsbesök där kycklingars krävor bedömdes och individer följdes till slakteriet för
dissektion vid köttbesiktningen, samt (3) en pilotstudie där effekterna av måltidsutfodring på kräva
och muskelmage undersöktes i ett kontrollerat försök på försöksstation.
Det begränsade urvalet av gårdar i intervjustudien gör det svårt att dra slutsatser kring huruvida
rutiner under uppfödning påverkar krävfyllnad vid slakt men hantering av foderkoppar i samband
med förberedelse på gården inför slakt och användning av vete framstod som intressanta faktorer
att studera vidare.
Gårds- och slakteristudien visade inga tecken på att reflux förekom i någon högre utsträckning
under transport eller vid slakt, då krävor som bedömdes som tomma på gården även var tomma vid
köttbesiktningen. Dock förekom en viss variation i krävans fyllnadsgrad mellan gård och slakteri,
vilket kan tyda på att viss reflux kan förekomma. En annan förklaring är att krävbedömning via
palpering är en subjektiv bedömning vilket kan orsaka viss variation mellan bedömningstillfällen
och bedömare. Analyser av pH-värden visade dessutom att pH-värdet var högre i krävan än i
muskelmagen, vilket ytterligare stödjer att omfattande reflux inte skett. Innehållet i krävor med
innehåll var i stor utsträckning vete eller foder, trots att vete enligt uppgift fasats ut tre dagar före
slakt. Detta tyder på att vete kan bidra till ökad förekomst av fyllda krävor, även vid till synes
korrekt utförd foderborttagning inför slakt. Resultaten tyder även på att majoriteten av
kycklingarna har måttligt eller dåligt utvecklade muskelmagar samt att en större andel med
välutvecklade muskelmagar hade innehåll i krävan vid slakt.
Pilotstudien visade att måltidsutfodring påverkar kycklingarnas foderintag och användning av
krävan. En stor andel av måltidsutfodrade kycklingar fyllde krävan inför planmässigt genomförda
foderuppehåll och förbrukade det lagrade fodret under perioden utan foder. I jämförelse visade ad
libitum (ad lib) utfodrade kycklingar ett mer jämnt foderintagsmönster. Vid slakt hade en lägre
andel av de måltidsutfodrade kycklingarna innehåll i krävan jämfört med ad lib gruppen, vilket
tyder på att måltidsutfodring kan minska risken för fyllda krävor vid slakt. Fram till 21 dagars
ålder observerades ingen signifikant skillnad i kroppsvikt mellan de olika grupperna. Vid 26
dagars ålder vägde däremot kycklingarna som utfodrats med fri tillgång till foder signifikant mer
än de som fått måltidsutfodring. Ingen signifikant skillnad kunde påvisas i muskelmagens
utveckling mellan grupperna, med undantag för bredden på isthmus (gränsen mellan körtelmage
och muskelmage) där de måltidsutfodrade kycklingarna hade en signifikant bredare isthmus.

,

Condemnations of broilers due to filled crops at slaughter can lead to significant economic losses
for both slaughterhouses and poultry producers. The occurrence of condemnations caused by
content remaining in the crops has increased in recent years. The aim of this study was to
investigate and identify factors influencing crop fill and subsequent condemnation at slaughter, as
well as to analyze the crop contents. The study consisted of three parts: (1) interviews with
producers about rearing routines, (2) farm visits where the crops of broilers were palpated and the
birds were followed to the slaughterhouse for dissection post meat inspection, (3) a pilot study
testing intermittent feeding to evaluate its effects on the crop and gizzard in a controlled
experiment at a research facility.
The limited sample size in the interview study makes it difficult to draw definitive conclusions
regarding how management routines during rearing affect crop fill at slaughter. However, the
handling of feed pans before slaughter preparations and the use of wheat emerged as factors of
interest for further investigation.
The farm and slaughterhouse study showed no evidence of extensive reflux occurring during
transport or slaughter, as birds assessed as having empty crops on-farm remained empty during
meat inspection. However, some variation in crop fill between farm and slaughterhouse was
observed, suggesting that minor reflux may occur. Another possible explanation is that crop
assessment by palpation is a subjective method, which may cause some variation between
assessment occasions and between assessors. Measurements of pH showed higher pH values in the
crop compared to the gizzard, indicating that substantial reflux had not taken place. The contents
of filled crops were largely composed of wheat or feed, despite reports that wheat had been phased
out three days prior to slaughter. This suggests that wheat may contribute to crop filling even when
feed withdrawal appears to have been properly implemented before slaughter. The results also
indicated that the majority of broilers had moderately or poorly developed gizzards, and that a
greater proportion of birds with well-developed gizzards had content in the crop at slaughter.
The pilot study demonstrated that intermittent feeding influences feed intake patterns and crop use.
A large proportion of intermittent fed birds filled their crops prior to scheduled feed withdrawal
and utilized the stored feed during the fasting period, whereas birds fed ad libitum (ad lib)
exhibited a more continuous intake pattern. At slaughter, a lower proportion of intermittent fed
birds had content in the crop compared to the ad lib group, suggesting that meal feeding may
reduce the risk of crop fill at slaughter. No significant differences in body weight were observed
between feeding strategies up to day 21. However, by day 26, broilers with ad lib access to feed
weighed significantly more than those subjected to intermittent feeding. No significant differences
were found in gizzard development between the groups, except for the width of the isthmus (the
boundary between the proventriculus and the gizzard), which was significantly wider for the
intermittent fed group.

Main title:Fyllda krävor hos kycklingar vid slakt - en kartläggning av krävinnehåll vid slakt och möjliga orsaker till fyllda krävor
Authors:Mattsson, Viktor
Supervisor:Wall, Helena and Jerlström, Josefine
Examiner:Ivarsson, Emma
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2025
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:VY008 Agriculture Programme - Animal Science, 300.0hp
Supervising department:(VH) > Applied Animal Science and Welfare
Keywords:Slaktkyckling, reflux, kassation, utfodringsstrategier, måltidsutfodring
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21294
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21294
Language:Swedish
Deposited On:30 Jul 2025 09:55
Metadata Last Modified:31 Jul 2025 01:05

Repository Staff Only: item control page