El Ghaouti, Aya, 2025. Dairy Matrix in relation to Environmental Impact : how do we best evaluate milk from a health and environmental perspective?. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
1MB |
Abstract
Milk is a food product that impacts both human health and the environment. Due to its widespread global consumption, it is highly relevant to investigate the relationship between these two aspects. The aim of this qualitative literature review is to provide a current analysis of research on the significance of the Dairy Matrix from both a health and environmental perspective, and to explore the relationship between them. The Dairy Matrix refers to the overall composition, structure, and interactions within milk and dairy products, taking a holistic view rather than focusing on isolated nutrients. Milk contains high amounts of saturated fat, which appears to negatively affect cardiovascular health. However, it also includes ruminant trans fatty acids and other short-chain fatty acids that have shown positive effects on human health. Additionally, milk contains bioactive peptides with anti-inflammatory and antioxidant properties. From an environmental perspective, milk production and consumption contribute to greenhouse gas emissions such as methane, carbon dioxide, and nitrous oxide. This is a concern, as increased emissions drive rising global temperatures with devastating effects on life on Earth. On the other hand, milk production has been shown to play a role in carbon sequestration in soil and in promoting biodiversity. There currently appear to be no established methods for jointly assessing the health and environmental impacts of milk. However, recent research suggests that it may be possible to find a balance in milk consumption that considers both health benefits and environmental sustainability.
,Mjölk är en livsmedelsprodukt som påverkar både människors hälsa och miljön. På grund av dess utbredda globala konsumtion är det mycket relevant att undersöka sambandet mellan dessa två aspekter. Syftet med denna kvalitativa litteraturöversikt är att ge en aktuell analys av forskning om betydelsen av mejerimatrisen ur både ett hälso- och miljöperspektiv, och att utforska sambandet mellan dem. Mejerimatrisen hänvisar till den övergripande sammansättningen, strukturen och interaktionerna inom mjölk och mejeriprodukter, med en helhetssyn snarare än att fokusera på isolerade näringsämnen. Mjölk innehåller höga halter mättat fett, vilket verkar påverka hjärt-kärlhälsan negativt. Den inkluderar dock även transfettsyror från idisslare och andra kortkedjiga fettsyror som har visat positiva effekter på människors hälsa. Dessutom innehåller mjölk bioaktiva peptider med antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Ur ett miljöperspektiv bidrar mjölkproduktion och konsumtion till utsläpp av växthusgaser som metan, koldioxid och lustgas. Detta är problematiskt, eftersom ökade utsläpp driver stigande globala temperaturer med förödande effekter på livet på jorden. Å andra sidan har mjölkproduktion visat sig spela en roll i kolbindning i marken och i att främja den biologisk mångfalden. Det verkar för närvarande inte finnas några etablerade metoder för att gemensamt bedöma mjölkens hälso- och miljöpåverkan. Ny forskning tyder dock på att det kan vara möjligt att hitta en balans i mjölkkonsumtionen som tar hänsyn till både hälsofördelar och miljömässig hållbarhet.
Main title: | Dairy Matrix in relation to Environmental Impact |
---|---|
Subtitle: | how do we best evaluate milk from a health and environmental perspective? |
Authors: | El Ghaouti, Aya |
Supervisor: | Johansson, Monika and Sundin, Ann-Kristin |
Examiner: | Langton, Maud |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2025:05 |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | Dairy Matrix, Milk Health, Milk Production, GHGE, Bioactive Peptides in milk, GMP, MFGM, Carbon sequestration, Biodiversity, Bioavailability of milk |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21249 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21249 |
Language: | English |
Deposited On: | 24 Jul 2025 11:34 |
Metadata Last Modified: | 24 Jul 2025 11:34 |
Repository Staff Only: item control page