Lindh, Hanna, 2025. Fleråriga grönsaker – en bortglömd skatt? : en studie kring ätbara perenners potential i hemträdgården. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
636kB |
Abstract
Hemträdgårdar är en viktig del av lokala och globala livsmedelssystem världen över. Ett ökat intresse för självförsörjning och hållbar odling har stigit i Sverige samtidigt som det uppmanas till att öka beredskapen för att öka livsmedelssäkerheten. Ätbara perenner är en ofta förbisedd resurs i hemträdgårdar, trots deras många fördelar. I tider av klimatförändringar och ökad medvetenhet om just livsmedelssäkerhet finns ett växande intresse för alternativa odlingsmetoder. Denna studie undersöker ätbara perenners potential i hemträdgården, genom att beskriva deras effekter och hur de kan integreras. Den har som mål att utbilda och inspirera hobbyodlare till ökad självförsörjning och beredskap. Studien har genomförts som en litteraturstudie där vetenskapliga artiklar, böcker och andra relevanta källor har analyserats för att besvara studiens frågeställningar.
Resultaten visar att ätbara perenner kan bidra till förbättrad jordhälsa, minskad arbetsinsats över tid, ökad kolinlagring samt potentiellt ökad motståndskraft mot skadedjur och en förlängd skördeperiod. De erbjuder också möjligheter till ökad självförsörjning och biodiversitet i trädgården. Studien identifierar sedan lämpliga arter för nybörjare och ger förslag på perenner som kan ersätta vanliga annuella grönsaker. Ätbara perenner har flera potentiella fördelar och kan göra hemträdgården mer resurseffektiv och miljövänlig. Slutsatsen är att ätbara perenner utgör en viktig roll i framtidens hållbara hemträdgårdar, med möjlighet att bidra till självförsörjning och krisberedskap. Dock är ökad kunskap, medvetenhet och forskning om dessa växter avgörande för att realisera denna potential.
Home gardens are an important part of local and global food systems worldwide. An increased interest in self-sufficiency and sustainable cultivation has risen in Sweden at the same time as there are calls to increase preparedness to increase food security. Edible perennials are an often overlooked resource in home gardens, despite their many benefits. In times of climate change and increased awareness of food security, there is a growing interest in alternative cultivation methods. This study investigates the potential of edible perennials in the home garden, by describing their effects and how they can be integrated. It aims to educate and inspire hobby growers to increase self-sufficiency and preparedness. The study has been conducted as a literature study where scientific articles, books and other relevant sources have been analysed to answer the study's questions.
The results show that edible perennials can contribute to improved soil health, reduced labor input over time, increased carbon storage and potentially increased resistance to pests and an extended harvest period. They also offer opportunities for increased self-sufficiency and biodiversity in the garden. The study then identifies suitable species for beginners and suggests perennials that can replace common annual vegetables. Edible perennials have several potential benefits and can make the home garden more resource-efficient and environmentally friendly. The conclusion is that edible perennials play an important role in the sustainable home garden of the future, with the potential to contribute to self-sufficiency and disaster preparedness. However, increased knowledge, awareness and research about these plants are crucial to realizing this potential.
Main title: | Fleråriga grönsaker – en bortglömd skatt? |
---|---|
Subtitle: | en studie kring ätbara perenners potential i hemträdgården |
Authors: | Lindh, Hanna |
Supervisor: | Mogren, Lars and Bodin, Henrik |
Examiner: | Rosberg, Anna Karin |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | ätbara perenner, hemträdgård, grönsaker, självförsörjning, krisberedskap |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21207 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21207 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 01 Jul 2025 10:01 |
Metadata Last Modified: | 01 Jul 2025 10:01 |
Repository Staff Only: item control page