Home About Browse Search
Svenska


Norstedt, Oskar Carl Lennart, 2024. Betaglukaners effekt på gastrointestinala metaboliter och på hundars ätbeteende. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Institutionen för Kliniska vetenskaper (KV-UDS)


Full text not available

Abstract

Övervikt hos hund är ett växande problem, både i samhället och inom veterinärmedicinen. Att få hundar att gå ner i vikt är utmanande för djurägaren, vilket öppnar för att undersöka nya sätt att nå och bibehålla hundens idealvikt. Förändringar i foderkomposition, särskilt med användning av kostfibrer som betaglukan, kan bidra till ökad mättnadskänsla och bättre hälsa. Att äta något litet innan måltiden har hos människa visats minska hunger vilket kallas för ”preload effekt”. Kunskapen om betaglukaners effekt på hund är begränsad. Betaglukaner har hos andra djurslag visats påverka tarmflorans sammansättning och metaboliterna som denna producerar samt öka mättnadshormoner. I skrivande stund, enligt vår vetskap, är detta den första studien som undersöker effekten av preload hos hund.
Syftet var att undersöka om kex givet som preload kan påverka metaboliterprofiler i träck, hundens ätbeteende samt träckens konsistens.
I studien deltog 18 hundar där tre träckprov samlades in dag 1, 8 och 15. Mellan träckprov dag 1 och 8 skedde ingen intervention medan åt hundarna ett havrekex innehållandes betaglukan 30 min innan varje måltid mellan dag 8 och 15. I anslutning till insamling av träckprovet skattades även träckkonsistensen med hjälp av ett validerat scoringsystem. Vid dag 8 och 15 fyllde djurägaren även i ett frågeformulär ”Dog Obeisty Risk and Appetite” (DORA) avseende hundens ätbeteende. Träck-proven processades och analyserades med kärnmagnetisk resonansspektroskopi (NMR) för att identifiera och kvantifiera specifika metaboliter i träcken med avseende på korta fettsyror som produceras av tarmfloran vid nedbrytning av kostfiber. Effekterna på metaboliter identifierade via NMR-analysen utvärderades med envägs ANOVA och visade att interventionen med havrekex inne-hållandes betaglukan gav upphov till en signifikant ökning av koncentrationen av korta fettsyror (p<0,05). Ingen förändring kunde dock identifieras vare sig avseende DORA-formuläret eller träckens konsistens.
Den ökade halten korta fettsyror i träckproverna kan tyda på en biologisk effekt av behandlingen med betaglukan-kex, troligtvis på grund av dess påverkan på tarmflorans sammansättning eller ökad tillgänglighet av substrat för befintlig tarmflora. Resultaten som påvisats i denna undersökning kan vara av värde som en bas för att utföra mer ingående studier syftande till att påverka ätbeteende för att behålla normalvikt eller behandla övervikt hos hundar.

,

Obesity in dogs is a growing concern, both in society and within veterinary medicine. Helping dogs lose weight poses a challenge for pet owners, prompting exploration of new approaches to achieve and maintain ideal weight. Changes in dietary composition, particularly with the inclusion of dietary fibres such as beta-glucan, may contribute to increased satiety and improved health. Pre-eating something small before a meal, known as the “preload effect”, has shown to reduce hunger in humans. Despite evidence of the effects of beta-glucans on other animals, knowledge of their impact on dogs is limited, although they have been shown to influence the composition of the gut microbiota, the metabolites it produces and increase satiety hormones. At present, this is the first study involving preload and dogs, to the best of our knowledge.
The objective was to examine whether preload biscuits could affect metabolite profiles in faeces, the dogs’ eating behaviour, and the consistency of faeces.
Eighteen dogs underwent the study, with three faecal samples collected on days 1, 8, and 15. There was no intervention between faecal samples on days 1 and 8, while between days 8 and 15, the dogs consumed an oat biscuit containing beta-glucan 30 minutes before each meal. Faecal consistency was also assessed using a validated scoring system at the time of faecal sample collection. On days 8 and 15, the dog owners also completed a questionnaire, “Dog Obesity Risk and Appetite” (DORA), regarding the dogs’ eating behaviour. Faecal samples were processed and analysed using nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR) analysis to identify and quantify specific metabolites in the faeces, particularly short-chain fatty acids.
Differences in concentrations of metabolites identified via NMR analysis were evaluated using one-way ANOVA which showed that the intervention with oat biscuits containing beta-glucan led to a significant increase in the concentration of short-chain fatty acids (p <0.05). However, no significant changes were observed in either the DORA questionnaire or faecal consistency.
The increased levels of short-chain fatty acids in the faeces samples may indicate a biological effect of the treatment with beta-glucan biscuits, likely due to its influence on the composition of the gut microbiota or increased availability of the substrates for the existing gut flora. The findings observed in this study could be valuable as a foundation for conduction of more comprehensive studies aimed at influencing eating behaviour to maintain normal weight or treat obesity in dogs.

Main title:Betaglukaners effekt på gastrointestinala metaboliter och på hundars ätbeteende
Authors:Norstedt, Oskar Carl Lennart
Supervisor:Dicksved, Johan
Examiner:Söder, Josefin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:VY009 Veterinary Medicine programme, 330.0hp
Supervising department:(VH) > Institutionen för Kliniska vetenskaper (KV-UDS)
Keywords:betaglukan, korta fettsyror, preload, ätbeteende, träckkonsistens, NMR, kostfiber, metaboliter
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20811
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20811
Language:Swedish
Deposited On:03 Feb 2025 09:25
Metadata Last Modified:05 Feb 2025 11:59

Repository Staff Only: item control page