Home About Browse Search
Svenska


Kårby, Jon, 2024. Livsmedelsförluster i svensk äppelodling : utmaningar och möjligheter. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
683kB

Abstract

I denna uppsats studeras livsmedelsförlusterna inom svensk primärproduktion av äpple. Syftet
med arbetet är att utifrån semistruktuerade intervjuer och litteraturstudier undersöka hur
livsmedelsförlusterna inom svensk primärproduktion av äpple kan minskas med nya tekniker,
metoder och arbetssätt. Vidare presenteras en analys över uppfattningen om livsmedelsförlusterna
hos svenska äppelodlare baserat på Rogers teori om upptagandet och spridning av innovationer.
Motivationen till arbetet bygger på att livsmedelsförlusterna är outnyttjade resurser och kan spela
en viktig roll i att bidra till ökad lönsamhet inom primärproduktionen. Resultatet av arbetet visar att
livsmedelsförlusterna i primärproduktionen inte styrs av en enskild faktor, utan av ett komplext
samspel mellan externa och interna faktorer i odlingen. De intervjuade äppelodlarna befinner sig i
den tidiga kännedomsfasen i upptagandet av innovationer. Kompatibilitet och provbarhet hos nya
tekniker, metoder och arbetssätt för svenska äppelsorter är nödvändigt för att dessa ska kunna
anammas av odlarna.

,

In this thesis, the food losses in the Swedish primary production of apples are studied. The work
aims to investigate how food losses in Swedish primary production of apples can be reduced with
new techniques, methods, and approaches. The method used for this thesis is based on semistructured
interviews and literature studies. Furthermore, an analysis of the perception of food losses
among Swedish apple growers is presented based on Rogers’ theory of the adoption and diffusion
of innovations. The motivation for the work is based on the fact that food losses are underutilized
resources and can contribute to increased profitability in primary production. The results of the work
show that food losses in the primary production of apples are not caused by a single factor but by a
complex interaction between external and internal factors in the orchard. The interviewed apple
growers are in the early awareness phase of the adoption of innovations. Compatibility and
trialability of new techniques, methods, and approaches for Swedish apple varieties are necessary
for these to be adopted by the growers.

Main title:Livsmedelsförluster i svensk äppelodling
Subtitle:utmaningar och möjligheter
Authors:Kårby, Jon
Supervisor:Drottberger, Annie and Persson Hovmalm, Helena
Examiner:Nordmark, Lotta
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:Innovation, livsmedelsförluster, primärproduktion, teknologi, äpple
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20530
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20530
Language:Swedish
Deposited On:20 Sep 2024 07:20
Metadata Last Modified:19 Oct 2024 01:28

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics