Petersson, Emma, 2024. Dairy matrix : mjölkprodukternas hälsoeffekter & betydelsen av dess unika struktur. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
932kB |
Abstract
Detta är en litteraturstudie med syfte att presentera en nulägesanalys av forskning gällande betydelsen av konceptet ’Dairy matrix’ ur hälsosynpunkt. Detta inkluderar mjölkprodukters hälsoeffekter och hur de skiljer sig mot synen på mättat fett i allmänhet, samt vilka implikationer detta bör ha på nationella kostråd.
Mjölkprodukter innehåller en hög mängd mättat fett och rekommenderas därmed konsumeras måttligt. Detta då mättat fett i allmänhet kopplats till en ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot kan inte dessa samband ses när det gäller vissa mjölkprodukter och en del studier visar dessutom på dess eventuellt positiva hälsoeffekter. Mjölkens fettstruktur inkluderar lipiddroppar omgivna av specifika membran, så kallade ’milk fat globule membranes’ (MFGM). Dessa innehåller ett flertal komponenter som var för sig uppvisat positiva hälsoeffekter. De skillnader i hälsoeffekter som kan ses hos olika typer av mejeriprodukter visar intressanta samband med produktens innehåll av intakt MFGM. Detta visar att mjölkens unika fettstruktur troligtvis har en betydelse för dess hälsoeffekter. Fortsättningsvis innehåller mjölkprodukter en relativt stor mängd kalcium som har kunnat kopplas till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Nutritionsforskningen utvecklas och en mer nyanserad syn av livsmedels hälsoeffekter ökar. Däremot anses forskningen kring mjölkfettets hälsoeffekter fortfarande vara otillräcklig.
This is a literature study with the purpose of presenting current evidence regarding the importance of the concept Dairy matrix in terms of health effects. This includes presenting health effects from dairy consumption and how it differs from the view of saturated fat in general, as well as its implication on national dietary recommendations.
Due to its relatively high amount of saturated fats, dairy is recommended to be consumed moderately. Saturated fat is generally associated with an increasing risk of developing cardiovascular diseases. However, these associations cannot be seen with dairy consumption and some studies suggest that they, on the contrary, have beneficial health effects. The fat structure in milk includes lipid droplets with a surrounding membrane called milk fat globule membrane (MFGM). MFGM contains several compounds that separately is associated with positive health effects. Moreover, the observed health effects in different types of dairy products demonstrates interesting associations with the content of intact MFGM. This interprets that the unique fat structure in milk has a bearing on its health outcomes. Furthermore, dairy contain a relatively high amount of calcium, which in its simplicity has been associated with a reduced risk of developing cardiovascular diseases. The nutrition research is developing and a more nuanced view of the health effects of foods are increasing. However, more research is needed to fully understand the health effects of milk fat.
Main title: | Dairy matrix |
---|---|
Subtitle: | mjölkprodukternas hälsoeffekter & betydelsen av dess unika struktur |
Authors: | Petersson, Emma |
Supervisor: | Johansson, Monika |
Examiner: | Hansson, Henrik |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2024:26 |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NM034 Agronom livsmedel 120,0 hp |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | Dairy matrix, mjölkprodukter, hälsoeffekter, MFG, MFGM |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20519 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20519 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 20 Sep 2024 07:39 |
Metadata Last Modified: | 21 Sep 2024 01:00 |
Repository Staff Only: item control page