Zein, Fatima, 2024. Matförgiftningar i hushåll : är kunskapen bland konsumenter tillräcklig för att inte bli drabbad?. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Energy and Technology
|
PDF
634kB |
Abstract
Konsumenternas kunskaper om livsmedelssäkerhet gällande matförgiftning undersöktes genom en enkätstudie där vanor, kunskapsnivå samt attityder efterfrågades.
Studien visade att en del av befolkningen har koll på livsmedelssäkerhet men det förekommer kunskapsbrist gällande hur matförgiftning uppstår samt hur allvarligt sjuk man kan bli utav det. Oroande vanor som konsumenter har är bland annat att tvätta kyckling innan tillagning, förvara tillagad mat utan kylskåp en längre tid än rekommenderat och bristande kunskaper om vilka livsmedel som anses vara risklivsmedel för Salmonella. Konsumenternas attityder visade också att de tror ifall de har gjort samma sak i flera år utan att bli sjuka så känner de sig säkra och tror att de aldrig kommer bli det heller. Det är en indikation på kunskapsbristen som finns bland konsumenter.
Studien visar att konsumenter överskattar sin kunskap om livsmedelssäkerhet. Det finns en betydande brist på kunskap om livsmedelshantering, orsaker till matförgiftningar och deras allvarlighet. Även om många konsumenter har viss medvetenhet, behöver andelen medvetna konsumenter öka för att minska förekomsten av matförgiftningar i hushållen.
,Consumer knowledge regarding food safety in relation to food poisoning was investigated through a survey study that examined habits, knowledge levels, and attitudes.
The study revealed that while some segments of the population are aware of food safety, there are gaps in knowledge regarding how food poisoning occurs and the severity of the illness it can cause. Concerning habits among consumers include washing chicken before cooking, storing cooked food outside the refrigerator for longer than recommended, and a lack of knowledge about which foods are considered high-risk for Salmonella. Consumers' attitudes also indicated a belief that if they have been practicing the same habits for years without falling ill, they feel safe and believe they will never get sick. This is an indication of the existing knowledge gap among consumers.
The study shows that consumers overestimate their knowledge of food safety. There is a significant lack of understanding about food handling, causes of food poisoning, and their severity. While many consumers have some awareness, the proportion of informed consumers needs to increase to reduce the occurrence of food poisoning in households
Main title: | Matförgiftningar i hushåll |
---|---|
Subtitle: | är kunskapen bland konsumenter tillräcklig för att inte bli drabbad? |
Authors: | Zein, Fatima |
Supervisor: | Sjölund, Amanda |
Examiner: | Eriksson, Mattias |
Series: | Examensarbete / Institutionen för energi och teknik, SLU |
Volume/Sequential designation: | 2024:06 |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A1E |
Student's programme affiliation: | NG007 Food Inspection - Master´s Programme (60 credits), 60.0hp |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Energy and Technology |
Keywords: | livsmedelssäkerhet, matförgiftning, hushåll |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20180 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20180 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 02 Jul 2024 11:14 |
Metadata Last Modified: | 05 Jul 2024 01:24 |
Repository Staff Only: item control page