Holmberg, Hanna, 2023. Finns det anledningar till att välja mathantverk? Med fokus på surdegsbröd, mjölksyrade grönsaker och ost. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
694kB |
Abstract
Mathantverk är småskalig livsmedelsproduktion ofta tillverkad med traditionella metoder som ursprungligen använts för matproduktion. Några metoder som innefattas av mathantverk är bland andra fermentering med hjälp av mjölksyrabakterier så som produktion av surdegsbröd, mjölksyrade grönsaker och ost. Råvarorna som används är lokala i så stor utsträckning som möjligt och är inte standardiserade vilket medför unika smaker. I Sverige är Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk och har i uppgift att samla information och bevara- och sprida kunskap om mathantverk. Under senare år har mathantverk fått ett uppsving av intresse bland annat för sina påstådda hälsofördelar. De främsta skillnaderna mellan mathantverksproducerade livsmedel jämfört med industri verkar däremot ligga i den unika smaken och val av råvaror samt närheten mellan producent och konsument. Mathantverk gynnar småskalig produktion och i sin tur fler arbetstillfällen på landsbygden vilket bidrar till svensk måltidsturism och en säkrare livsmedelsförsörjning.
,Artisanal food craft is food product produced by small-scale food production often using traditional methods originally used in food manufacture. A few methods included in artisan food are lactic acid fermentation such as production of sourdough bread, fermented vegetables, and cheese. Raw materials used in artisan food are locally produced to the furthest extent. The raw materials are not standardized which contributes to unique flavors. In Sweden “Eldrimner” is a national resource center for artisan foods serving its main purpose of gathering, preserving and sharing information about artisan food craft. During the past years the interest in artisan foods has been on the upsurge, one of the reasons being suggested health benefits. The greatest differences between artisan food products compared to industrially produced seem to be the unique flavors and the choices of raw materials along with the closing of the gap between consumers and producers. Artisanal foods benefit small-scale production and in turn lead to an increase in job opportunities in rural area, which leads to higher food security.
Main title: | Finns det anledningar till att välja mathantverk? Med fokus på surdegsbröd, mjölksyrade grönsaker och ost |
---|---|
Authors: | Holmberg, Hanna |
Supervisor: | Lundh, Åse |
Examiner: | Johansson, Monika |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2023:29 |
Year of Publication: | 2023 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NK014 Food Science (BSc), 180.0hp |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | Mathantverk, Eldrimner, mjölksyrabakterier |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19462 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19462 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 08 Sep 2023 10:32 |
Metadata Last Modified: | 09 Sep 2023 01:02 |
Repository Staff Only: item control page