Home About Browse Search
Svenska


Hägg, Malin, 2023. Vallfoderensilage inverkan på sensorisk och teknologisk kvalité hos griskött. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Vallfoder används i dagsläget i ekologisk grisproduktion för att stimulera naturliga behov såsom t.ex. söka efter föda, vilket bidrar till högre välfärd med färre foderrelaterade störningar och stereotypa beteenden hos grisen. Genom att ersätta delar av det konventionella kraftfodret med ensilage från vall, gynnas även odlingslandskapet och självförsörjningsgraden i lantbruket. I detta arbete granskades en kontrollgrupp samt tre olika foderbehandlingar med vall inblandat i fodret för att se hur det påverkade köttets kemiska sammansättning samt teknologiska kvalitet och hållbarhet. Kontrollgruppen utfodrades enbart med konventionellt slaktgrisfoder medans försöksgrupperna utfodrades med samma konventionella slaktgrisfoder samt hackat vallfoder, pelleterat vallfoder eller extruderat vallfoder. Denna studies resultat tyder på att inkludering av ensilage påverkar köttets kemiska sammansättning av fettsyror, dock syntes inga tydliga effekter att förbehandlingarna påverkat smak, textur, doft eller utseendet av köttet. Däremot tyder tidigare studier på att fettsyrasammansättningen påverkar köttets hållbarhet under lång tid. Förbehandlingarna har även påverkat köttets mörhet som analyserades med hjälp av Warner-Bratzler shear force-test som tyder på att mer intensivt förbehandlat vallfoder gynnar köttets mörhet. Därmed visar resultaten från denna studie att den kemiska sammansättningen och den teknologiska kvaliteten påverkas av inkludering av vallfoder i foderstaten, dock är resultaten inte starka nog för att effekt på de sensoriska egenskaperna eller köttets hållbarhet ska kunna fastslås. Resultaten tyder även på att förbehandlingen av vallfodret har inverkan på hur mycket vallfodret påverkar köttegenskaperna.

,

Silage is currently used in organic pig production to stimulate natural needs such as search for food, which contributes to higher welfare with fewer feed-related disturbances and stereotypical behaviors among pigs. By replacing parts of the usual conventional concentrate with silage, the cultivated landscape and the degree of self-sufficiency in agriculture are also benefited. In this study, three different pre-treatments of silage were investigated to see if/how it affected the chemical composition of the meat as well as technological quality and durability. The control group were fed only conventional feed, while the experimental groups were fed the same feed as well as chopped forage, pelleted forage or extruded forage. The results of this study indicate that the pre-treatment affects the meat's chemical composition of fatty acids, however, no clear effects are seen that the pre-treatments effect the taste, texture, aroma or appearance of the meat. On the other hand, earlier studies shows that the fatty acid composition affects the durability of the meat over a long period of time. The pre-treatments have also affected the tenderness of the meat, which was analyzed using the Warner-Bratzler shear force -test, which indicates that more intensive pre-treated silage benefits the tenderness of the meat. Thus, the results from this study show that the chemical composition and the technological quality are affected by including silage in the pig rations. However, the results are not strong enough to prove an effect on the sensory properties or the durability of the meat. The results also indicate that the pretreatment of the forage has an impact on how much the forage affects the meat characteristics.

Main title:Vallfoderensilage inverkan på sensorisk och teknologisk kvalité hos griskött
Authors:Hägg, Malin
Supervisor:Åkerfeldt, Magdalena
Examiner:Dicksved, Johan
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2023
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:VY008 Agriculture Programme - Animal Science, 300.0hp
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Keywords:fettsyra, Warner-Bratzler shear force, M. longissimus dorsi
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19392
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19392
Language:Swedish
Deposited On:31 Aug 2023 10:49
Metadata Last Modified:01 Sep 2023 01:04

Repository Staff Only: item control page