Home About Browse Search
Svenska


Björn, Rasmus and Kauppi, Albin, 2023. On-farm slaughter and emergency slaughter in Sweden : prerequisites for reducing food loss of pigs and cattle. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Although consumers are responsible for much food waste, recent studies have shown significant losses on farm-level. A recent report published by the Swedish Board of Agriculture presented that 3% and 8% of pigs and cattle are lost respectively, requesting further research regarding the potential in salvaging meat through on-farm slaughter (OFS) and on-farm emergency slaughter (OFES). Thus, the aim of this study was set to investigate the attitudes and interests of abattoirs and key industry actors to initiate or increase the use of OFS and OFES. A qualitative study was conducted by interviewing six abattoirs, one veterinary consultant, one meat industry trade group, the Swedish National Food Agency, and 11 game-handling establishments (GHE). The results showed overall concerns regarding economic and technical limitations of performing OFES and OFS, as well as limitations due to official veterinary controls. GHE was observed as having potential in a system of OFES or OFS, due to their current ability to receive carcasses of wild game. Future recommendations include investigating the potential of expanding the regulatory framework for official veterinary controls, to use OFS as a tool for non-acute injuries and to include GHE in a functioning system of OFS and OFES.

,

Trots att konsumenter är ansvariga för en stor del av det totala matsvinnet, har nya studier visat betydande livsmedelsförluster sker redan på gårdsnivå. En ny rapport från Jordbruksverket presenterar att 3 % respektive 8 % av allt nötdjur och grisar förloras på gårdsnivå, och rekommenderar att utreda potentialen att minska köttförluster genom slakt på jordbruksanläggning och nödslakt. På grund av detta syftade denna studie att utreda attityder och intressen hos slakterier och andra nyckelaktörer att påbörja, eller utöka, användandet av slakt på jordbruksanläggning och nödslakt. En kvalitativ studie genomfördes, där intervjuer gjordes med sex slakterier, en veterinärkonsult, Livsmedelsverket samt 11 vilthanteringsanläggningar. Resultatet vidare en övergripande oro gällande ekonomiska och tekniska möjligheter för slakt på jordbruksanläggning och nödslakt, samt begränsningar kopplat till de officiella veterinärkontrollerna. Vilthanteringsanläggningar ansågs som potentiella mottagare av djurkroppar genom slakt på jordbruksanläggning och nödslakt, tack vare sin nuvarande förmåga att ta emot djurkroppar av vilt. Förslag till framtida studier inkluderar att utreda potentialen av att utöka regelverket för officiella veterinärkontroller, att använda slakt på jordbruksanläggning som ett verktyg för icke-akuta skador samt att använda vilthanteringsanläggningar i ett fungerande system för slakt på jordbruksanläggning och nödslakt.

Main title:On-farm slaughter and emergency slaughter in Sweden
Subtitle:prerequisites for reducing food loss of pigs and cattle
Authors:Björn, Rasmus and Kauppi, Albin
Supervisor:Strid, Ingrid and Lindow, Karin
Examiner:Sampels, Sabine
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2023:17
Year of Publication:2023
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NM028 Sustainable Food Systems - Master's Programme, 120.0hp
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Animal welfare, Cattle, Mortality, On-farm slaughter, On-farm emergency slaughter, Pigs
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19226
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19226
Language:English
Deposited On:05 Jul 2023 10:42
Metadata Last Modified:06 Jul 2023 01:03

Repository Staff Only: item control page