Home About Browse Search
Svenska


El Ghaouti, Aya, 2023. Hälsoeffekter vid konsumtion av inälvor. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences


Full text not available

Abstract

Inälvsmat definieras som ätbara inälvor från slaktdjur, fågel och vilt. De konsumeras olika mycket beroende på kultur, geografisk plats och hälsa. Detta arbete syftade till att sammanställa både positiva och negativa hälsoeffekter vid konsumtion av inälvsmat med avseende på de ämnen som inälvor generellt är rika på. En litteraturstudie genomfördes för att uppnå syftet. De erhållna resultaten visade att inälvsmat är mycket rikt på järn och vitamin A. Båda är essentiella för att människokroppen ska fungera optimalt. Celldelning, tillväxt och syretransport är endast tre exempel på de livsviktiga funktionerna dessa har. Både järn- och vitamin A brist är vanligt förekommande och drabbar många människor hårt. Det är därför rekommenderat att äta livsmedel som inälvor för att upprätthålla tillräckliga nivåer av järn och vitamin A. Inälvsmat är också rikt på puriner. Alltför höga mängder av dessa ämnen kan vara skadligt och orsaka inflammationen gikt. Det är viktigt att människor som lider av gikt helt undviker konsumtion av inre organ. Förutom detta har resultaten också visat att djurs inre organ ofta innehåller stora mängder tungmetaller som kvicksilver och bly. Forskning visar att dessa metaller har en direkt negativ påverkan på barns utveckling. I jämförelse innehåller kött från muskler mycket mindre andel tungmetaller.
Det finns dock inget direkt samband mellan hälsa och inälvor från djur uppfödda i ekologiska gårdar. Men inälvor från djur i ekologiska gårdar väger ofta mer än från konventionella gårdar och innehåller vanligtvis mer protein och mindre lipider.
Denna rapport indikerar på att inälvsmat innehåller livsviktiga mineraler och näringsämnen som kroppen är beroende av. Det är dock viktigt att inälvsmat konsumeras i måttliga mängder eftersom de också är rika på ämnen som eventuellt kan vara skadliga.

Main title:Hälsoeffekter vid konsumtion av inälvor
Authors:El Ghaouti, Aya
Supervisor:Pickova, Jana
Examiner:Sampels, Sabine
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2023:11
Year of Publication:2023
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Inälvsmat, Järn, Vitamin A, Tungmetaller, Lever, Puriner
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18955
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18955
Language:Swedish
Deposited On:16 Jun 2023 08:33
Metadata Last Modified:17 Jun 2023 01:03

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics