Home About Browse Search
Svenska


Hamberg, Malin, 2021. Silage quality of grass and red clover-dominated forages as affected by particle size and additive, when ensiled at different dry-matter concentrations. Second cycle, A2E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Syftet med denna studie var att undersöka effekterna av partikelstorlek samt typ och dosering av kemiska tillsatser på ensilagekvalitet och lagringsstabilitet hos klöverdominerat ensilage och gräsensilage vid två torrsubstans (TS)-halter. Partikelstorlekarna var ca 24 cm för långt ensilage och ca 5 cm för hackat ensilage. De kemiska tillsatserna som användes var ett saltbaserat tillsatsmedel (natriumnitrit, hexametylentetramin, natriumbensoat) och ett syrabaserat (myrsyra, propionsyra, salter av organiska syror) och doser rekommenderade antingen (R) från tillverkningen eller halva halten rekommenderad dos (H). För klöverdominerat ensilage var doserna av tillsatserna för Salt-R 2,5 l / ton, Salt - H 1,25 l / ton, Syra - R 5,0 l / ton och Syra - H 2,5 l / ton. För gräsensilage var doseringarna av tillsatser Salt-R 2,0 l / ton, Salt-H 1,0 l / ton, Syra-R 3,0 l / ton och Syra-H 1,5 l / ton. Behandlat ensilage jämfördes med ett kontrollensilage utan tillsats. Skördat gräs packades i 1,7-l laboratoriesilor och lagrades i 100 dagar, med tre replikat per behandling. Den statistiska modellen som användes inkluderade fixa effekter av partikelstorlek- och tillsatsbehandlingar samt deras samspel för varje valltyp vid två olika TS-halter. Analysen gjordes i PROC GLM i SAS (vers 9) och parvis jämförelse gjordes med Tukey’s t-test.
Resultaten visade att pH sänktes snabbare i hackat än i långt ensilage, vilket visade sig i en högre mjölksyrahalt i hackat än i långt ensilage med en något tydligare effekt i klöver-gräsensilage än i gräsensilage. Resultaten visade vidare på en förbättrad ensilagekvalitet med tillsatsmedel, och en doseringseffekt på protolysen i grödorna. Koncentrationen av mjölksyra var lägre i syra behandlingarna, med en doseringseffekt där Syra – R hade lägre koncentration än Syra – H. Behandling med saltbaserat medel hade liknande nivå på mjölksyrahalten som kontrollensilaget. Syra-R minskade ts-förlusterna i klöver-gräsensilaget vid båda ts-halter jämfört med kontrolledet. Lagringsstabiliteten förbättrades i gräsensilage med hög TS-halt när syra och salt-baserade medel användes vid rekommenderade doseringar.
Slutsatsen av den här studien är att ensilagekvaliteten påverkas av snittlängden och förbättras vid användning av kemiska tillsatsmedel vid rekommenderad dos.

,

The aim of this study was to examine the effects of particle size and type and dosage of chemical additives on silage quality and aerobic stability of clover-grass and grass silages at two dry-matter (DM) concentrations. The particle sizes were ca 24 cm for long silage and ca 5 cm for precision chopped silage. The chemical additives used were a salt-based additive (sodium nitrite, hexamethylene tetramine, sodium benzoate) and an acid (formic acid, propionic acid, salts of organic acids), and dosages were either recommended (R) from the manufacture or half the recommended dose (H). For the clover silages the dosages of the additives were for Salt-R 2.5 l/ton, Salt – H 1.25 l/ton, Acid – R 5.0 l/ton and Acid – H 2.5 l/ton. For the grass silage dosages of additives were Salt – R 2.0 l/ton, Salt-H 1.0 l/ton, Acid-R 3.0 l/ton and Acid – H 1.5 l/ton. Treated silages were compared to a control silage without additive. Forages were ensiled in 1.7 l laboratory silo for 100 days, with three replicates per treatment. The statistical model used included fixed effects of forage particle and additive and their interactions for each forage type and DM concentration. Analysis was done in PROC GLM of SAS (vers. 9) and pairwise comparison was done with Tukey´s t-test.
Result of the study showed that the pH was lowered more rapidly in the chopped silage than in the long silage, which was shown by a higher lactic acid concentration in the chopped than in the long silage, with a stronger effect in clover-grass silage than in grass silage.
8
Furthermore, the results showed an improved silage quality by using silage additives, and with a dosage effect on proteolysis in the crops. Concentration of lactic acid was decreased by acid treatment and Acid-R had lower concentration than Acid-H. The salt-based additive treatment had the similar lactic acid concentration as the control silage. Recommended dosage of the acid decreased the DM losses in clover-grass silage. Aerobic stability was improved in grass silage of high DM content when acid and salt-based additives were used at recommended dosages.
In conclusion, chopping of the forage and use of chemical additives at recommended dosage improve silage quality.

Main title:Silage quality of grass and red clover-dominated forages as affected by particle size and additive, when ensiled at different dry-matter concentrations
Authors:Hamberg, Malin
Supervisor:Nadeau, Elisabet
Examiner:Arvidsson Segerkvist, Katarina
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2021
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health
Keywords:additive content, dry matter, particle size, silage quality
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16549
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16549
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal feeding
Language:English
Deposited On:25 Mar 2021 11:59
Metadata Last Modified:26 Mar 2021 02:00

Repository Staff Only: item control page