Silow, Love, 2019. Mat som relationsbyggare mellan människor och platser : en studie om hur restaurangers och kockars potential som kunskapsalstrande aktörer kan bidra till mer hållbara städer. Second cycle, A2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
|
PDF
9MB |
Abstract
I denna text kommer det argumenteras att restauranger och kockar via sitt dagliga arbete bidrar med kunskap och erbjuder centrala platser för utvecklingen av urbana matlandskap. Argumentationen bygger på en fallstudie och analys av fyra restauranger i Malmö. Dessa restauranger är platser vars identitet är starkt kopplad till lokal matproduktion. Denna identitet bygger på kockarnas yrkesskicklighet, kunskap, värderingar och förställningar kring mat och råvaror samt restaurangernas platsspecifika karakteristika. Restaurangerna skapar även relationer och anknytningar till andra matlandskap via sina inköp av lokala råvaror. Dessa relationer och anknytningar förmedlas vidare via maten till restaurangernas gäster. Dessa restauranger fungerar som matrelaterade mötesplatser i det urbana landskapet, som genom sitt dagliga arbete sprider matrelaterad kunskap och verkar som en länk mellan lokala matlandskap och människor i staden.
,In this text it will be argued that the everyday work of chefs create food related knowledge and that restaurants are central places for the development of urban foodscapes. The argumentation is based on a case study of four restaurants in the city of Malmö. The identity´s of these restaurants are strongly connected to local food production. These identity´s are reflections of the chefs professional skillsets, knowledge, values and perceptions of food, and the physical conditions of the restaurants. These restaurants also create relations and attachments to other foodscapes by choosing to use local food products. These relations and attachments are then mediated to costumers via the food that is served. These restaurants work as food related meeting places in the urban landscape, and work as everyday knowledge creators and as links between local food producing places and the people of the city.
Main title: | Mat som relationsbyggare mellan människor och platser |
---|---|
Subtitle: | en studie om hur restaurangers och kockars potential som kunskapsalstrande aktörer kan bidra till mer hållbara städer |
Authors: | Silow, Love |
Supervisor: | Sarlöv Herlin, Ingrid |
Examiner: | Peterson, Anna and Thorpert, Petra |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2019 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | LM006 Landscape Architecture 120 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101) |
Keywords: | mat, restauranger, kockar, Malmö, platsanknytning, identitet, hållbara städer, urbana matlandskap |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-11041 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-11041 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Landscape architecture |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 15 Oct 2019 08:26 |
Metadata Last Modified: | 02 Jun 2020 13:57 |
Repository Staff Only: item control page