Home About Browse Search
Svenska


Folkesson, Johan, 2009. Brukarmedverkan på allmänna platser : vilka deltar och vem påverkas?. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Landscape Architecture (until 121231)

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Brukarmedverkan omfattas av flera begrepp som till synes verkar betyda samma sak. Uppsatsens syfte är att analysera dessa begrepp men även att undersöka hur brukarmedverkan på allmänna platser fungerar.

,

Genom studier av litteratur som sammanfattat tidigare projekt presenterar jag de metoder som tidigare använts inom brukarmedverkan. För att redogöra för hur brukarmedverkan fungerar idag har jag gjort en fallstudie på ett projekt där jag sammanfattar de metoder som använts.

,

Brukarmedverkan är en form av lokal direktdemokrati som efter andra världskriget växte fram i en representativ demokrati. Denna oxymoron genererar uppenbara organisationsproblem där planeraren har en viktig roll att spela som objektiv deltagare.

,

Generellt sett kan brukarmedverkan delas in i resurskrävande och resurseffektiva metoder. Hittills har de resurskrävande metoderna resulterat i att brukarna fått inflytande i processen medan de resurseffektiva metoderna som regel endast tillåter brukarna att erhålla information.

,

Resultaten visar också att liknande metoder fungerar olika bra i olika projekt. Kommunen, platsen och brukarna har alla individuella egenskaper och det är planerarens uppgift att välja rätt metod till rätt projekt.

,

Jag efterlyser en institution som låter kommuner sammanfatta utvärderingar av brukarmedverkan för att i framtiden effektivt kunna välja rätt metod. Jag ser även möjligheter för brukarmedverkan med hjälp av ny teknik. En utvecklad plattform för brukarmedverkan via internet kan komma att generera inflytande för brukare på ett nytt och resurseffektivt sätt.

Main title:Brukarmedverkan på allmänna platser
Subtitle:vilka deltar och vem påverkas?
Authors:Folkesson, Johan
Supervisor:Larsson, Marie
Examiner:Delshammar, Tim
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY002 Landscape Architecture Programme, Alnarp 300 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Landscape Architecture (until 121231)
Keywords:allmän plats, metoder, medborgarinflytande, offentlig miljö, stadsplanering, brukare, brukardeltagande, brukarinflytande, brukarmedverkan, hej stadsdel, medborgardeltagande, informationsteknologi
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-4-114
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-114
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:14 Jul 2009 06:37
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:08

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics