Elgemark, Emma, 2019. Intensively processed silage using Bio-extruder : effects on gas production and forage digestibility. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
|
PDF
990kB |
Abstract
The dairy cow requires a high feed intake to maintain a high milk production and forage is a crucial component in dairy cows diet. Forage stimulates chewing activity and rumination which contributes to a normal and effective rumen function. However, the forage intake is limited due to a high fibre content and large particle size, compared to concentrate. A reduced particle size of the forage has been shown to increase the forage digestibility and enable an increased forage intake. The objective of this study was to investigate if intensive physical treatment of forage can increase the in vitro digestibility. Primary growth of timothy and red clover silage, harvested at two maturity stages (early and late), were processed using a Bio-extruder. A study was conducted using a gas in vitro system with liquid displacement to continuously measure the gas production from the silage, as indicative of digestibility. The gas production was measured during four incubations, two with timothy and two with red clover. The incubations included triplicates of each sample, hence in total six repli-cates of each forage and treatment combination were incubated. Each incubation lasted for 72 hours and the gas production was evaluated for the main effects, extrusion, crop and maturity as well as for their interactions. After the incubation, the fer-mented residues were treated with neutral detergent solution to estimate the digestion of neutral detergent fibre. The result showed a significantly higher gas production for processed timothy and red clover compared to control silage where the largest difference occurred between 6 – 24 hours incubation. The NDF residue from processed silage was significantly lower compared to control silage for late harvested timothy and early harvested red clover. It was concluded that, there are possibilities to increase the forage digestibility by intensive physical treatment using a Bio-extruder. How the forage intake and milk production are affected by feeding dairy cows intensively processed forage need to be investigated further.
,Grovfoder är den viktigaste komponenten i mjölkkors foderstat och för att upprätthålla en hög mjölkproduktion krävs ett högt foderintag. Grovfoder stimulerar tugg-aktivitet och idissling vilket bidrar till en normal och effektiv vomfunktion. Dock är mjölkkons grovfoderintag begränsat på grund av en hög fiberhalt och stor partikel-storlek jämfört med kraftfoder. Studier har visat att en minskad partikelstorlek av grovfodret kan öka fodrets smältbarhet och öka grovfoderintaget. Syftet med denna studie var att undersöka om intensiv bearbetning av grovfoder kan öka in vitro smältbarheten. Timotej- och rödklöverensilage med två olika skördetidpunkter (tidig och sen) bearbetades i en Biogas-extruder. En studie genomfördes där ett gasmätningsinstrument användes för att mäta gasproduktionen från ensilageproverna, där mängden gas påvisar ensilagets smältbarhet. Fyra inkubationer genomfördes, två med timotej och två med rödklöver. Varje inkubation innehöll tre upprepningar av varje prov, därmed genomfördes totalt sex upprepningar från vardera prov. Varje inkubation varade i 72 timmar och från mätningarna av gasproduktionen uppskattades huvudeffekterna bearbetning, gröda och skördetidpunkt, samt interaktioner mellan effekterna. De fermenterade resterna samlades upp efter inkuberingen och behandlades med ND-lösning för att mäta smältbarheten av fiberinnehållet i fodret. Resultatet visade en signifikant högre gasproduktion från bearbetad timotej och rödklöver jämfört med kontrollensilaget. Fiberresterna från bearbetat ensilage var signifikant lägre jämfört med kontrollensilaget för sent skördat timotej och tidigt skördat rödklöver. Sammanfattningsvis finns det möjligheter att öka grovfodrets smältbarhet genom intensiv bearbetning av fodret. Ytterligare studier behöver genomföras för att undersöka hur grovfoderintaget och mjölkproduktionen påverkas av intensiv bearbetning.
Main title: | Intensively processed silage using Bio-extruder |
---|---|
Subtitle: | effects on gas production and forage digestibility |
Authors: | Elgemark, Emma |
Supervisor: | Rustas, Bengt-Ove |
Examiner: | Gonda, Horatio |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2019 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC |
Supervising department: | (VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231) |
Keywords: | digestion rate, timothy, red clover, gas production, NDF digestibility, extruder Abstrac |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10467 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10467 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Animal feeding |
Language: | English |
Deposited On: | 17 May 2019 08:28 |
Metadata Last Modified: | 18 May 2019 01:00 |
Repository Staff Only: item control page