Home About Browse Search
Svenska


Efraimsson, Rasmus, 2018. Besökscentrum vid Söderåsen från Åstorp : ett gestaltningsförslag till ny entré utifrån Naturvårdsverkets riktlinjer. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img] PDF
37MB

Abstract

Bakgrunden till att göra ett gestaltningsförslag för en ny entré till Söderåsen utifrån Naturvårdsverkets riktlinjer för entréer till Nationalparker grundar sig på Elisabeth Möllerströms (2013) masterarbete Söderåslänken. Hon har med Åstorps centrum som utgångspunkt planerat för en länk till Söderåsen, vilken hon kallar Söderåslänken.

Jag vill ta avstamp i hennes arbete och utveckla en ny entré med ett besökscentrum vid Söderåslänkens slutpunkt i Tingvalla som idag är entrén till Söderåsen från Åstorp. I Tingvalla finns idag en befintlig entré som har stor utvecklingspotential och skulle kunna bli något mycket mer än den är idag.

Att utveckla denna plats och göra den attraktiv för besökare är en viktig del i Åstorps framtida utveckling som Söderåsstaden. Det är här och att tillgängliggöra Tingvalla och dess natur som mitt arbete börjar.

Arbetet svarar på frågeställningen: Hur kan en ny entré vid Söderåsen från Tingvalla i Åstorp gestaltas med hänsyn till dess natur- och upplevelsevärden, samt efter naturvårdsverkets riktlinjer för entréer till Sveriges nationalparker?

För att svara på frågeställningen så har en litteraturstudie gjorts där Naturvårdverkets (2015) Riktlinjer för entréer till Sveriges nationalparker har varit en av utgångspunkterna då de i sina riktlinjer har besökarens upplevelse i fokus. I de områden där naturvårdsverkets riktlinjer inte har räckt till så har litteraturstudien kompletterats med annan litteratur inom gestaltning och miljöpsykologi. Litteraturstudien har sedan mynnat ut i ett gestaltningsförslag som svarar på frågeställningen.
Nyckelord

,

The background to make a design proposal for a new entrance at Söderåsen in the small Swedish town of Åstorp is based upon Elisabeth Möllerström’s study on landscape architecture. Taking Åstorp Central Station as a starting point, she has designed a link (walkway) to Söderåsen, which she calls Söderåslänken. Söderåsen is a beautiful natural area with a magical broadleaved forest and a special landform that has a geological history dating from millions of years ago.

This current design proposal is connected to Söderåslänken’s endpoint: where the entry to Söderåsen is today. The existing entrance is vague, and it is not a clear to visitors that they have arrived at Söderåsen, which also means that this entrance has a great development potential. The development of this entrance is an important task in Åstop’s future development as Söderåsstaden, which can be translated to the town of Söderåsen.

The framing question of this work is: How do we produce a design proposal for a new entrance at Söderåsen from Åstorp that both considers local nature and reinforces the experience of it? And at same time follows the guidelines to entrances of the Swedish National parks from Swedish Environmental Protection Agency?

To answer the question a literature study has been done, wherein the guidelines to entrances of the Swedish National parks from Swedish Environmental Protection Agency has been examined alongside other literature in the field of environmental design and environmental psychology. Then, from the literature study, a design proposal has been developed.

Main title:Besökscentrum vid Söderåsen från Åstorp
Subtitle:ett gestaltningsförslag till ny entré utifrån Naturvårdsverkets riktlinjer
Authors:Efraimsson, Rasmus
Supervisor:Nordius, Arne
Examiner:Wegren, Kristin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2018
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY002 Landscape Architecture Programme, Alnarp 300 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:besökscentrum, Söderåsen, entré, gestaltning, naturområde, Åstorp, gestaltningsförslag, Naturvårdsverket, Söderåslänken
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10004
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10004
Subjects:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:20 Feb 2019 12:05
Metadata Last Modified:21 Feb 2019 02:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits