Östblom, Sara, 2018. Perenn odling med jorden i fokus : odling av perenna frukt-, bär- och grönsakskulturer för en alternativ livsmedelsproduktion i svenska klimatzon fyra. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
1MB |
Abstract
I arbetet beskrivs inledningsvis jordbearbetningens negativa effekter på våra odlingsmarker. Vidare skildras jordbearbetningens omfattning i annuella odlingssystem jämfört med i perenna odlingssystem. Det konstateras att det totala bearbetningsbehovet är mindre i perenna odlingar, och det motiverar att perenna kulturer står i fokus i resten av arbetet. Med utgångspunkt i en odling av perenna kulturer i svensk klimatzon 4 undersöks sedan möjligheterna att täcka 100 personers dagliga intag av frukt och grönsaker på årsbasis. Storleken på det dagliga intaget grundas i livsmedelsverkets rekommendationer om totalt 500 gram per person och dag. Växtlistor innehållandes totalt 25 olika kulturer med odlingsvärde i zon 4 presenteras i arbetet och ligger till grund för de beräkningar om odlingsareal som följer. En produktion på 18,25 ton frukt och grönsaker beräknas tillräcklig för att täcka de 100 personernas årsbehov. Vid odling av de 25 perenna kulturerna från växtlistan beräknas en odlingsyta på 4,3 hektar vara nödvändig för att producera 18,25 ton.
,This essay describes how the soil preparation affects the soil’s qualities as a growing substrate. Production of annual crops comes with a higher demand of soil preparation than production of perennial crops. This motivates why the perennial crops henceforward is the main focus in this paper. A production of perennial crops in Swedish climate zone 4 is suggested, with the aims of producing enough fruits and vegetables to cover the yearly intake for a number of 100 people. The intake is based on Sweden's national food agency’s recommendation of 500 gram fruit and vegetables per day and person. Following comes two lists consisting a total of 25 cultures that are hardy in the given climate. They set the premises for the calculations of what acreage that will be needed for the production. According to the recommendations, a production of 18,25 tonnes is required to cover the yearly intake for 100 people. With the 25 perennial cultures presented in the two lists a calculated area of 4,3 hectares is needed for producing the 18,25 tonnes.
Main title: | Perenn odling med jorden i fokus |
---|---|
Subtitle: | odling av perenna frukt-, bär- och grönsakskulturer för en alternativ livsmedelsproduktion i svenska klimatzon fyra |
Authors: | Östblom, Sara |
Supervisor: | Nordmark, Lotta and Hendeberg, Lisen |
Examiner: | Mogren, Lars |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2018 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | perenna grönsaker, fruktodling, bärodling, jordbearbetning, småskalig odling, självförsörjning |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9378 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9378 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Crop husbandry |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 14 Jun 2018 08:24 |
Metadata Last Modified: | 25 Feb 2019 13:14 |
Repository Staff Only: item control page