Günther, Melica, 2008. Kan hushållen minska koldioxidutsläppen genom säsongsanpassning av sin grönsakskonsumtion?. SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
|
PDF
127kB |
Abstract
Climate change has become an increasingly topical subject. Recently debate on how our food affects the environment has flared. It has been shown that how the food we eat is grown and transported could be one the bigger contributors to the emission of carbon dioxide into the atmosphere.
The aim of this study is to see how consumer's choices of vegetables affect release of carbon dioxide.
The results show that emissions of carbon dioxide can be lowered by consuming vegetables that have been grown on open land. Vegetables that have to be grown in heated greenhouses in Sweden should perhaps be exchanged for such that have been grown in unheated greenhouses in southern Europe, even though the transport distance is significant.
Klimatförändringarna har blivit ett alltmer aktuellt ämne. Under senare tid har debatterna kring
hur vår mat påverkar miljön blossat upp. Det har visat sig att odling och transport av maten vi
äter kan vara en av de större källorna till koldioxidutsläppen.
Syftet med detta arbete är att studera hur konsumenternas val av färska grönsaker påverkar
koldioxidutsläppen.
Resultaten visar att om man konsumerar grönsaker som kan odlas på friland i Sverige minskar
man utsläpp av koldioxid. Grönsaker som måste odlas i uppvärmda växthus i Sverige bör kanske
bytas ut mot sådana som odlats i ouppvärmda växthus i södra Europa, trots den långa transporten.
Main title: | Kan hushållen minska koldioxidutsläppen genom säsongsanpassning av sin grönsakskonsumtion? |
---|---|
Authors: | Günther, Melica |
Supervisor: | Mattsson, Jan Erik |
Examiner: | UNSPECIFIED |
Series: | Examensarbeten inom trädgårdsingenjörsprogrammet |
Volume/Sequential designation: | 2007:14 |
Year of Publication: | 2008 |
Level and depth descriptor: | Other |
Student's programme affiliation: | TRING Horticultural Management (admitted before 2004) 120 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101) |
Keywords: | klimatförändringar, grönsaker, koldioxid |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9028 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9028 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | ?? 4811 ?? Consumer economics |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 22 Nov 2017 10:44 |
Metadata Last Modified: | 22 Nov 2017 10:44 |
Repository Staff Only: item control page