Home About Browse Search
Svenska


Ellgardt, Karin, 2006. Triterpenes in apple cuticle of organically and IP cultivated apples. SLU, Dept. of Crop Science, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. of Crop Science

[img]
Preview
PDF
199kB

Abstract

Apples are produced all over the world both for domestic consumption and for export. In Sweden apples are the most common grown fruit both in commercial production and in home gardens. The outermost cover of the fruit is the cuticle. The cuticle is interesting as it serves many different functions such as protecting the fruit from water loss and invasions of pathogens. The cuticle of apples is also interesting in a human health point of view, especially the triterpenes that have been indicated to have medical effects. To understand these different functions it is interesting to investigate the content of the cuticle. The objectives with this study were to investigate and identify the triterpenes in the apple cuticle. The content of triterpenes was also compared between apples produced according to two different cultivation methods, integrated production (IP) and organic production. In the first experiment that was conducted, a method was developed and in the second experiment effects of two different cultivation practices were compared. The results from the second experiment indicated that apples produced according to IP had a larger content of triterpenes compared with organically produced apples. The significance of the difference between the two cultivation methods was hard to evaluate due to the small selection of samples.

,

Äpplen produceras världen över för både inhemsk konsumtion och export. I Sverige är äpplen det vanligaste fruktslaget som odlas både för försäljning och i våra hemmaträdgårdar. Det yttersta skiktet på frukten kallas kutikula. Denna kutikula är intressant att studera då den uppfyller många funktioner som till exempel minska vattenavdunstning och skydd mot invasioner av patogener. Äpplens kutikula är även intressant ur en hälsosynvinkel, speciellt ämnesgruppen triterpener som har visat indikationer på att ha medicinska effekter. För att förstå dessa olika funktioner är det intressant att undersöka innehållet av denna kutikula närmare. Syftet med detta arbete var att studera och identifiera de olika triterpenerna i äpplets kutikula. Innehållet av triterpener har även jämförts mellan äpplen som har producerats enligt två olika produktionssystem, integrerad produktion (IP) och ekologisk produktion. I det första experimentet utvecklades en metod för analys av triterpeninnehållet och i det andra experimentet studerades skillnaderna mellan äpplen som producerats enligt de två olika produktionssystemen. Resultatet från det andra experimentet indikerade att äpplen som producerats enligt IP hade ett högre innehåll av triterpener jämfört med ekologiskt producerade äpplen. Den signifikanta skillnaden mellan de olika produktionssystemen kunde inte beräknas då urvalet var för litet.

Main title:Triterpenes in apple cuticle of organically and IP cultivated apples
Authors:Ellgardt, Karin
Supervisor:Olsson, Marie
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Bachelor project in the Danish-Swedish Horticulture programme
Volume/Sequential designation:2006:02
Year of Publication:2006
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YHORT Horticultural Science Programme (admitted after 2000 and before July 1, 2007) 300 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Crop Science
Keywords:apple, Malus domestica, cuticle, triterpenes, oleanolic acid, ursolic acid, uvaol, HPLC
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9048
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9048
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Plant physiology and biochemistry
Language:English
Deposited On:22 Nov 2017 12:21
Metadata Last Modified:09 Oct 2018 11:48

Repository Staff Only: item control page