Home About Browse Search
Svenska


Löfving, Mikael, 2007. Skötsel av fotbollsplaner : en undersökning av utbildningsbehovet och organisationen hos elitarenorna. SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
129kB

Abstract

I slutet av oktober avgörs allsvenskan, tillika svenska mästerskapen i fotboll. Vid den här tiden på året brukar planerna oftast vara mer bruna än gröna. Även under perioder av mycket regn får matcher ställas in på grund av att planen är ospelbar. Det finns idag ingen regional utbildning för planskötare, men kan man med rätt utbildning för dem som är planskötare öka kvalitén på planerna?

Arbetet är gjort i samarbete med Svenska fotbollsförbundet (SvFF) som har intresse i att undersöka hur utbildningsnivån är och vilka kunskaper som saknas bland planskötarna idag. Detta för att sätta samman en framtida planskötarutbildning. I samarbete med SvFF utarbetades intervjufrågor till planskötarna på allsvenskan- och superettanarenorna. För att få djupare förståelse för arbetet och för att kunna ge önskvärda rekommendationer undersöktes förutom utbildningsnivån även organisationen och arenornas maskinpark. Telefonintervjuer gjordes sedan med berörda planansvariga, därefter behandlades och sammanställdes resultaten från intervjumaterialet. Även en litteraturstudie på tidigare planskötarutbildningar och golfförbundets utbildningar har genomförts.

Resultaten visar att det är få som har arbetsledare och maskinansvariga på arenorna samt att många planskötare roterar runt på andra typer av sport- och fritidsanläggningar. Utbildningsbehovet är stort och det finns ett intresse hos planskötarna att deltaga i utbildningar. Främst är det djupare utbildning i grundläggandekunskaper som efterfrågas, t ex marklära och gödsling.. Många har gått tidigare kurser i planskötsel och önskar att det fanns möjlighet att uppdatera sina kunskaper och hålla sig ajour med nya skötselråd.

Rekommendationer till kommuner, föreningar och SvFF är att försöka ha tydligare arbetsfördelning på arenorna och i den mån det går arbeta med icke roterande personal mellan olika typer av anläggningar. Satsa på stegvis uppbyggda kurser, med en grundkurs till nyanställda. Genomför vidareutbildningarna i samarbete med gymnasieskola, högskola eller motsvarande och agera beställare, för att garantera kontinuitet. Vid kursernas slut bör det vara någon form av examination. Även konstgrässkötsel är i behov av en utbildning och i första hand en grundutbildning. Ett infoblad eller tidning som skickas ut till planskötarna i landet skulle kunna sprida nyheter, nya publikationer information från förbundet m.m. Detta skulle vara ett utmärkt sätt för planskötarna att bla uppdatera sig beträffande nya skötselråd. Beträffande maskinparken tror jag att många arenor, främst föreningsskötta, ska undersöka möjligheten till maskinsamverkan med andra föreningar och kommuner för att få bättre driftsekonomi på maskinerna vid de mindre arenorna. Utvecklingen av maskiner för konstgrässkötsel bör följas noggrant framöver, då mycket tyder på att fler maskiner och aktörer är på väg in på marknaden.

Main title:Skötsel av fotbollsplaner
Subtitle:en undersökning av utbildningsbehovet och organisationen hos elitarenorna
Authors:Löfving, Mikael
Supervisor:Schroeder, Håkan
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2007:15
Year of Publication:2007
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:fotboll, grässkötsel, gräs, skötsel, svenska fotbollsförbundet, planskötsel, utbildning, maskinpark, organisation, konstgräs, svff, golf
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8355
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8355
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:SLU > (LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:27 Oct 2017 09:43
Metadata Last Modified:27 Oct 2017 09:43

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics