Home About Browse Search
Svenska


Brink, Frida, 2007. Nyttoträdgårdar på 1800-talet : ett utformningsförslag. SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
865kB

Abstract

Restaurering av trädgårdar blir alltmer vanligt. Dilemmat är vilken tidsperiod som är den rätta att utgå från och hur stor plats dagens trädgårdskultur ska få ta. Gården som jag arbetat med i mitt examensarbete har anor ända tillbaka till vikingatiden men jag har valt att inrikta mig på 1800-talet. Detta på grund av att den nuvarande gårdsbilden uppkom på 1800-talet. Tanken med arbetet är inte att skapa en helt genuin 1800-tals trädgård utan tanken är mer att man i trädgården ska uppnå en viss känsla av 1800-tal.

Detta examensarbete syftar till att knyta ihop en del av den kunskap som jag fått under mina tre år här på Alnarp. Mitt arbete är främst inriktat på att välja rätt växt till rätt plats samt utformning och planering av trädgårdar. Arbetet börjar med en litteraturstudie om hur trädgårdar generellt var utformade under 1800-talet, dels i Sverige och dels specifikt på Gotland. Till litteraturdelen hör också en lista över växter som var vanliga i trädgårdarna på Gotland under 1800-talet. Därefter följer en tillbakablick av hur det till stor del såg ut på 1800-talet i den trädgården jag arbetat med samt en jordanalys över trädgårdens markförhållanden. Arbetets sista del innehåller planer på förändringar i trädgården samt ett utformningsförslag med tillhörande växtlista.

För att komma fram till hur trädgårdar såg ut på 1800-talet har jag använt mig av litteraturstudie, intervjuer med förre ägaren och trädgårdskunniga på Gotland. Därefter för att sedan kunna utforma ett förslag samt att välja lämpliga växter har jag gjort en inventering av hur trädgården ser ut i dagsläget samt en jordanalys.

Målet med arbetet har varit att ta reda på vad som karaktiserar en 1800-tals trädgård på Gotland och med hjälp av det utforma ett förslag på förändringar för trädgården. En viktig del i arbetet har även varit att välja växter efter rådande markförhållanden. I förslaget har jag i så stor utsträckning som möjligt försökt att ta till vara på det växtmaterial som redan finns i trädgården.

Under arbetets gång har jag kommit fram till att det som gör att man får en känsla av en 1800-tals trädgård är: Uppdelning mellan Park- och Trädgårdsdel, blomsterrundlar, köksland med inramning, fruktlundar och kryddträdgårdar.

Main title:Nyttoträdgårdar på 1800-talet
Subtitle:ett utformningsförslag
Authors:Brink, Frida
Supervisor:Gustafsson, Eva-Lou
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2007:6
Year of Publication:2007
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:1800-talet, nyttoträdgårdar, restaurering, Gotland
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8366
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8366
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:SLU > (LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:27 Oct 2017 11:46
Metadata Last Modified:27 Oct 2017 11:46

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics