Home About Browse Search
Svenska


Jonsson, Lina, 2008. The effect of udder precleaning on milk quality and yield. SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management

[img]
Preview
PDF
578kB

Abstract

This study was performed in Vietnam as a minor field study. The country has a fast growing demand of dairy products, but too few dairy cattle to produce enough quantity of milk. This problem is at present solved by import of milk from countries such as the United States, Australia and the Netherlands. The dairy sector is fairly new in Vietnam and the knowledge about dairy farming is rather poor. The Vietnamese farmers need to improve their knowledge in how to keep the dairy cattle, in order to increase the countries own dairy production. The udder health of the dairy cattle is one important factor in order to raise the milk yield. A way of measure the udder health and milk quality is by milk somatic cell count (SCC) and the total bacteria count (TBC). These two factors are affected by bacteria in the surrounding and a way of limiting them is by cleaning the teat before the milking is done. The aim with the current study was to examine if a proper cleaning before milking, would result in, a lower bacteria number, a reduced milk SCC and thereby a higher milk quality.

The experiment was performed by a change over design with four different treatments. The treatments was; hand milking and traditional precleaning, hand milking with properly precleaning, bucket machine milking with traditional precleaning and bucket machine milking with properly precleaning. The study was carried out 40 km north west of Ho Chi Minh City (HCMC) on 12 Holstein-Friesian cows. They were milked twice a day and the experimental period lasted for 40 days with 10 days within each treatment.

It was found that the hand milking treatments gave a higher yield in the afternoon milking compared with the machine milking (P< 0.05). The SCC was high for all four treatments, but no significant difference was found between the treatments. There was a large variation between different cows and also within the same animals but in different days. The TBC differed significant between the periods where period 2 had low values of bacteria. However, there was no significance found between the treatments.

,

Denna studie utfördes i södra Vietnam och var en Minor Field study. Vietnam har ett ökande
behov av mjölkprodukter som den inhemska produktionen inte har kapacitet att mätta. På
grund av detta importeras stora mängder mjölkprodukter från länder som USA, Australien och
Nederländerna. För att öka den inhemska produktionen av mjölk måste lantbrukarna få ökade
kunskaper i hur de ska hålla och sköta sina kor. En viktig faktor för att få en ökad
mjölkmängd och bättre kvalitet på mjölken är kornas juverhälsa. Denna kan mätas genom
antalet celler och antalet bakterier i mjölken. Dessa påverkas av bakterier som finns i kornas
omgivning och ett sätt att minska antalet bakterier är att tvätta kornas spenar före mjölkning.
Syftet med denna studie var att undersöka om väl genomförd tvättning av spenarna innan
mjölkning leder till en bättre mjölkkvalité med ett lågt antal av bakterier och celler.
Försöket gjordes genom att fyra olika behandlingar växlades mellan 12 kor. Behandlingarna
var; handmjölkning med respektive utan förtvätt av spenarna och maskinmjölkning med
respektive utan förtvätt av spenarna. Tolv kor av Holstein-friesian korsningar fanns på en gård
40 km nordväst om Ho Chi Minh City (HCMC). De mjölkades två gånger per dag och hela
provtagningen skedde i 40 dagar med 10 dagar i sträck i varje behandling.
Korna som mjölkades för hand hade en högre mjölkavkastning jämfört med de som mjölkades
med maskin (P< 0,05). Celltalen var höga inom alla behandlingar, med det gick ej att se
någon signifikant skillnad mellan dem. Det var en stor variation mellan de olika kornas celltal
och även inom samma ko, fast vid olika provtagningstillfällen. Det fanns en skillnad mellan
de olika perioderna med avseende på det totala antalet bakterier och här är det speciellt den
andra perioden som urskiljer sig med låga värden. Det fanns ingen signifikant skillnad av
antalet bakterier mellan behandlingarna.

Main title:The effect of udder precleaning on milk quality and yield
Authors:Jonsson, Lina
Supervisor:Wredle, Ewa
Examiner:UNSPECIFIED
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2008
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:1010A Agriculture Programme (admitted before July 1, 2007) 270 HEC
Department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Keywords:dairy cow, Vietnam, milk quality, milk yield, SCC, TBC
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8556
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8556
Subjects:SLU > (VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Animal feeding
Language:English
Deposited On:02 Nov 2017 11:32
Metadata Last Modified:02 Nov 2017 11:32

Repository Staff Only: item control page