Home About Browse Search
Svenska


Trogen, Mari, 2003. En undersökning av sambandet mellan utfodring, motion och höftledsdysplasi respektive armbågsatros hos labradorer. SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)

[img]
Preview
PDF
451kB

Abstract

Höftleds- och armbågsledsdysplasi samt osteochondros orsakar stora problem inom många hundraser, däribland labrador retriever. Syftet med denna enkätundersökning var att studera utfodring, motion och levnadsvanor hos en grupp svenska labradorer och mot denna bakgrund indikera faktorer som utöver ärftlighet skulle kunna påverka utvecklingen av höftledsdysplasi (HD) respektive armbågsledsdysplasi (AD). En stor grupp labradorer (n=292) har ingått i enkätundersökningen, som utformats som fall-kontrollstudier, där hundar med respektive utan HD och AD har kunnat jämföras. Undersökningen har genomförts genom telefonintervjuer. Enkäten innehöll 39 frågor om demografiska data, kost, levnadsvanor samt hälsa och svarsfrekvensen var 90%.

Syftet var att undersöka vilka faktorer i hundens kost och levnadsvanor som kan påverka utvecklandet av HD och AD. Målet var att kunna identifiera intressanta variabler för vidare studier. Flera potentiella riskfaktorer har kunnat påvisas. För både HD och AD identifierades att boll- och pinnkastning skulle kunna vara en sådan riskfaktor. Det fordras dock ytterligare analyser av detta resultat för att kunnas tolkas och omsättas i praktiska råd. Det påvisades vidare att fri fodertillgång, ett högt fettintag (gram/MJ), en stor energiandel från fett och protein och en högre vikt vid intervjutillfället ökade risken för att utveckla AD. Vidare analyser och fortsatta studier kommer att genomföras för att öka säkerheten i de indikerade sambanden mellan kost och motion och riskerna för att utveckla HD och AD. Dessa faktorer kommer också att analyseras i förhållande till redan kända effekter av den ärftliga bakgrunden till dessa skelettrubbningar.

Main title:En undersökning av sambandet mellan utfodring, motion och höftledsdysplasi respektive armbågsatros hos labradorer
Authors:Trogen, Mari
Supervisor:Sallander, Marie
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:174
Year of Publication:2003
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:1010A Agriculture Programme (admitted before July 1, 2007) 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
Keywords:hund, labrador, skelettsjukdom, armbågsledsartros, höftledsdysplasi, utfodring, motion
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8771
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8771
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:?? 7043 ??
Animal feeding
Language:Swedish
Deposited On:14 Nov 2017 09:09
Metadata Last Modified:14 Nov 2017 09:09

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics