Home About Browse Search
Svenska


Malmberg, Karin, 2005. Samlade erfarenheter om härdighet hos prydnadsgräs i Sverige från zon 1 till 8. SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Prydnadsgräsen är vackra i stort sett hela året, lättskötta och borde vara intressanta att använda i många anläggningar bl.a. i offentliga sammanhang. Några hinder kan vara att man i början av sin yrkesbana inte vet vilka prydnadsgräs man skall välja, eftersom man inte vet så mycket om härdighet, ståndort eller utseende.
I detta examensarbete har jag sammanställt olika personers erfarenheter av hur härdiga prydnadsgräsen är indelat efter Riksförbundet Svensk Trädgårds zonsystem. Det har resulterat i en prydnadsgräslista per zon, som en slags lathund. De gräs som inte uppgetts vara härdiga finns heller inte med i respektive lathund. För att ge ytterligare information om gräsen har jag sammanställt en bilaga med foto och en kort beskrivning av flertalet prydnadsgräs. Examensarbetet är inte avsedd som en njutbar läsupplevelse utan som ett häfte att slå upp i. För zon 7 och 8 är underlaget litet och det behöver kompletteras i framtiden.
Litteraturstudien handlar om härdighet och vad som kan påverka härdigheten hos växter. Genom att använda de kunskaperna kan man skapa ståndorter för växter som egentligen inte borde klara läget eller (för växter) säkrare växtplatser, om det är det man önskar. Min förhoppning är att denna rapport kan hjälpa Landskapsingenjörs-/Landskapsarkitekts- studenter i deras arbete med prydnadsgräs.

Main title:Samlade erfarenheter om härdighet hos prydnadsgräs i Sverige från zon 1 till 8
Authors:Malmberg, Karin
Supervisor:Lorentzon, Kenneth
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2005:9
Year of Publication:2005
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:Other
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:prydnadsgräs, härdighet, ståndorter
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7186
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7186
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Faculties > Faculty of Landscape Planning, Horticulture and Agricultural Science (until 2013)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:26 Sep 2017 09:45
Metadata Last Modified:26 Sep 2017 09:45

Repository Staff Only: item control page