Home About Browse Search
Svenska


Maja, Gordh and Åsa, Eriksson, 2017. Grönskande vintersvala rum : förslag på odlingsvärda växtkombinationer. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
7MB

Abstract

Många privatpersoner har tillgång till ett inglasat uterum eller balkong i anslutning till sitt hem. Dessa miljöer kan användas som grönskande vintersvala rum med växter anpassade till rummets förutsättningar. Syftet med uppsatsen är att undersöka och sammanställa ett urval av odlingsvärda växter för privata inglasade miljöer. Målet är att ta fram förslag på växtkombinationer för miljöer med varierande förutsättningar där intentionen är att skapa hållbara planteringar för vintersvala rum. Som avgränsning i arbetet ska urvalet av växter som rekommenderas vara tillgängligt i svensk detaljhandel. För att nå syftet med studien används olika metoder. En litteraturgenomgång berör växtsläkten, klimat, marklära, växtfysiologi och växtskydd. En översiktlig uppskattning av befintlig marknad genomförs genom intervjuer med yrkesverksamma inom området. Alla växter har observerats vid olika studiebesök vid trädgårdsanläggningar, där ett besök vid National Botanic Garden of Wales är beskrivet ingående. En växtlista revideras under arbetets gång för att slutligen sammanställas och presenteras i gestaltningsförslag. En inglasad balkong och ett inglasat uterum, belägna i tre olika väderstreck gestaltas. Presentationen av gestaltningsförslagen har hämtat inspiration från ett avsnitt ur boken Mitt hem och min trädgård (1963) av Gunnar Martinsson och Lena Larsson.

Resultatet av studien visar på hur det finns möjligheter för privatpersoner att skapa hållbara, intressanta och sköna grönskande vintersvala rum. Odlingsvärda växter, lämpliga för vintersvala rum, går att finna i vegetationsområden i medelhavsklimat och i fuktiga varmtempererade klimat. En diskussion angående utbud och efterfrågan belyser svårigheten för konsumenten att göra väl fungerande växtval i handeln. Med förståelse för växtens naturliga växtplats kan hållbara planteringar skapas.

Main title:Grönskande vintersvala rum
Subtitle:förslag på odlingsvärda växtkombinationer
Authors:Maja, Gordh and Åsa, Eriksson
Supervisor:Karin, Svensson
Examiner:Cecilia, Öxell
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2017
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY004 Horticultural Management Programme - Gardening & Horticultural Production 120 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:inglasat uterum, balkong, medelhavsklimat, varmtempererade klimat, rumsväxter, vinterträdgård
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6444
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6444
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:22 Jun 2017 11:04
Metadata Last Modified:20 Sep 2017 06:37

Repository Staff Only: item control page