Home About Browse Search
Svenska


Larsson, Siri, 2016. Det gröna guldets återkomst : svensk humleproduktion till en växande bryggerinäring. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Department of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
421kB

Abstract

Humle (Humulus lupulus) är en historisk kulturgröda som odlats flitigt i Sverige under flera århundraden. Humle är en viktig smakingrediens i öl, och innan metoder för pastörisering introducerades i Sverige i början av 1900-talet tillsattes humle även för sin konserverande effekt. Under samma period tog importen av humle överhanden och svensk humleproduktion avvecklades till att nästintill bli obefintlig. Humlekottens kemiska sammansättning är av stort intresse för bryggaren. Det är kottens innehåll av alfasyra och aromatiska oljor som ger ölet dess smaker. Det finns teknisk utrustning som kan analysera humlekottens innehåll av olika ämnen.
Småskaliga bryggerier som producerar öl på hantverksmässigt vis har exploderat i antal under de senaste åren. Nu finns uppemot 200 stycken utspridda i landet. I takt med ökningen efterfrågas svensk humle igen. Hantverksbryggerierna ser det som en möjlighet att sticka ut på marknaden och brygga helsvenskt och närproducerat öl. Det finns ett stort urval av svenska kloner som funnits genom inventeringar runtom i landet. Ett antal utvalda sorter provodlas vid Julita Gård i Sörmland.
Uppsatsen består av litteratursökning och intervjustudier med producenter, grossister samt hantverksbryggerier. Syftet med uppsatsen är att undersöka och uppmärksamma förutsättningar för en framtida svensk humleproduktion i Sverige.

,

Hops (Humulus lupulus) is a historical cultural crop grown extensively in Sweden for several centuries. Hops is a key flavour ingredient in beer. Hops was also added because of its preservative effect. During the early 1900s, Swedish hops production was phased out to be almost nonexistent. The hop cone’s chemical composition is of great interest to the brewer, the content of alpha acid and aromatic oils gives beer its flavors. There is analyzing methods to determine the cones content of different substances.
Small-scale breweries have exploded in number in recent years. Now there are upwards of 200 craft breweries scattered throughout the country. In line with the increase, the demand for Swedish hops are back. Brewers wants to stand out in the market and also be able to offer the consumer a locally produced beer. There are a variety of Swedish clones existing around the country. A number of selected samples are grown at Julita Gård in Sörmland.
The thesis consists of literature studies and interviews with producers, wholesalers and craft breweries. The purpose of this paper is to examine and draw attention to conditions for a future Swedish hops production in Sweden.

Main title:Det gröna guldets återkomst
Subtitle:svensk humleproduktion till en växande bryggerinäring
Authors:Larsson, Siri
Supervisor:Nordmark, Lotta and Lindström, Jesper
Examiner:Hultberg, Malin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC
Department:(LTJ, LTV) > Department of Biosystems and Technology (from 130101)
(VH) > Department of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:humle, humleproduktion, hantverksbryggerier, ölindustri, intervjustudie
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5294
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5294
Subjects:Plant genetics and breeding
Plant physiology - Growth and development
Language:Swedish
Deposited On:19 May 2016 10:41
Metadata Last Modified:20 May 2016 04:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits