Home About Browse Search
Svenska


Fällman, Pontus, 2010. Reproduktionsstyrning med hjälp av progesteronmätning i mjölkkobesättning : validering och tillämpning av en portabel ELISA mätare . Second cycle, A1N, A1F or AXX ( AXX). Uppsala: SLU, Dept. of Clinical Sciences (until 231231)

[img]
Preview
PDF
376kB

Abstract

Det finns en direkt koppling mellan den allt högre mjölkavkastningen hos våra mjölkraser SRB och SLB och vissa reproduktionsstörningar. Posten fruktsamhet är idag den största utslagsorsaken i kokontrollen. Högre produktionsnivåer leder till kortare och mer svårupptäckta brunster eller t o m till att brunst helt uteblir. Det tar också längre tid för kon att komma i brunst efter kalvning. Allra tydligast ses detta hos gruppen förstakalvare. Vikten av brunstpassning blir m a o allt större samtidigt som resurserna att utföra densamma blir allt knappare. Ett hjälpmedel vid brunstpassning och dräktighetsdiagnostik är mätning av P4 (progesterone) koncentrationer i mjölk och blod. Därför har vi i denna studie utvärderat och tillämpat ett portabelt och lättanvänt instrument baserat på ELISA teknik för mätning on-farm av P4. I vår försöksgrupp har det ingått kvigor och förstakalvare av raserna SRB och SLB (sammanlagt 95 djur). Eftersom användningen av nya reproduktionstekniker såsom embryotransfer (MOET) har stor betydelse i ett globalt perspektiv har vi även gjort P4 mätningar på kvigor som använts i ett standardiserat MOET program. Vår utvärdering av instrumentet har visat att mätnoggrannheten är tillfredställande för mätning av P4 i såväl serum, plasma som mjölk. Bäst resultat ses på prover tagna i plasma och serum. Vi har också sett att mätning vid dag 0 i brunstcykeln av P4 är ett bra komplement till andra metoder för att avgöra när insemination skall utföras. Mätningar av P4 på dag 0 och 20 i brunstcykeln har ett positivt samband med dräktighetsutfallet. Vi fann även att god embryomorfologi hade en positiv korrelation med förväntade progesterone profiler. Sammanfattningsvis kan sägas att reproduktionsstyrning m h a P4 mätning erbjuder ett gott komplement till andra hjälpmedel.

Main title:Reproduktionsstyrning med hjälp av progesteronmätning i mjölkkobesättning
Subtitle:validering och tillämpning av en portabel ELISA mätare
Authors:Fällman, Pontus
Supervisor:Rodriguez-Martinez, Heriberto
Examiner:Jones, Bernt
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2010:2
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:Second cycle, A1N, A1F or AXX
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Clinical Sciences (until 231231)
Keywords:progesterone, on farm, reproduktion, mjölkko, kviga, förstakalvare, MOET
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-127
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-127
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal physiology - Reproduction
Language:Swedish
Additional Information:Abstract in English availble
Deposited On:04 Feb 2010 10:52
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:11

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics