Home About Browse Search
Svenska


Folkesson, Tobias, 2010. Kvarlämnad hundavföring, en olägenhet både för parkarbetare och allmänheten : en undersökning om möjliga återgärder. First cycle, G1E. Alnarp: SLU, Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)

[img]
Preview
PDF
437kB

Abstract

Syftet med det här självständiga arbetet är att undersöka hur stort problem med kvarlämnad hundavföring i gräs är för en hygienisk grönyteskötsel. Samtidigt som målet är att undersöka hur parkarbetare upplever kvarlämnad hundavföring och hur ofta de råkar ut för det vid skötsel av gräsytor. Arbetet tar även upp vilka hälso och miljörisker det finns med hundavföring och varför en del hundägare väljer att inte plockar upp efter sina hundar. Samt vilka återgärder kommuner och organisationer kan tänkas använda sig av för att ändra hundägares beteende och minska mängden kvarlämnad hundavföring på allmän plats.

Arbetet genomfördes med hjälp av en enkätundersökning och en litteraturstudie. Enkätundersökningen besvarades av sammanlagt fyrtiofem parkarbetare ifrån fyra olika kommuner. Litteraturen är mestadels från utländska källor som hämtats från internet.

Enkätundersökningen visade att parkarbetare ansåg att kvarlämnad hundavföring påverkade deras arbete med gräsytor och humör negativt. Den visade också att många parkarbetare får avföring på sig vid arbete med röjsåg, vilket hindrar dem att utföra en hygienisk grönyteskötsel.

För att kommuner och organisationer ska lyckas minska mängden kvarlämnad hundavföring på allmän plats krävs det kunskap om vilka negativa effekter hundavföringen har. Det fordras också en vetskap om varför en del hundägare inte plockar upp efter sina hundar, samt en grundläggande förståelse i beteendeförändring teorier. All denna kunskap behövs för att hitta passande återgärder som kan motivera, påverka och underlätta för hundägare att ändra sitt beteende.

Main title:Kvarlämnad hundavföring, en olägenhet både för parkarbetare och allmänheten
Subtitle:en undersökning om möjliga återgärder
Authors:Folkesson, Tobias
Supervisor:Blom, Angelika
Examiner:Huisman, Mark
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:First cycle, G1E
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Keywords:hundbajs, hundskit, hundavföring, upplockning, åtgärder
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-4-161
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-161
Language:Swedish
Deposited On:19 Jan 2010 12:22
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:10

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics