Home About Browse Search
Svenska


Isberg, Sarah, 2009. Katter och beteendeproblem. : vilka är orsakerna? : hur kan beteendeproblem förebyggas?. First cycle, G2E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health

[img]
Preview
PDF
122kB

Abstract

I många tusen år har människan och katten levt tillsammans. Katten drogs från allra första början till de mänskliga bosättningarna eftersom det fanns möss och råttor vid människornas lador. Människorna i sin tur tyckte att katten var bra att ha i sin närhet eftersom skördarna skyddades från skadedjur. Nu är katten ett av våra mest populära sällskapsdjur, men många katter uppvisar ett beteende som människor kan uppleva som ett problem. I det här arbetet utreds aggressivitet, rädsla, rumsrenhetsproblem och ätstörningar med avseende på vilka orsakerna är och hur problemen kan förebyggas. Beteendeproblem är en vanlig orsak till att katter lämnas in till katthem världen över. Man kan fråga sig om katterna verkligen får sina behov uppfyllda i vårt samhälle när så många katter uppvisar beteendeproblem. Om vi vet orsakerna till problemen kan vi också förebygga att de uppstår och genom det ge katter ett bättre liv.

Aggression delas in i olika kategorier eftersom aggression hos katt kan ha olika orsaker. Aggressivitet mellan hankatter är ett vanligt och naturligt beteende, hankatterna försöker driva ut inkräktare ur det egna reviret. När honkatter löper ökar denna form av aggressivitet. En honkatt med ungar kan vara aggressiv eftersom hon försvarar sina ungar. Katter kan vara aggressiva pga. att de försvarar sitt territorium eller resurser. För att förebygga detta är det viktigt att alla katter i ett hushåll har tillgång till alla resurser samtidigt. Smärta och rädsla kan också göra katter aggressiva. Det gäller att lära sig läsa av katters signaler så att man inte provocerar fram aggressivitet. En katt som försvarar sig visar defensiv aggressivitet när den blir trängd. För att undvika att katter utvecklar överdriven rädsla är det viktigt att kattungar blir väl socialiserade, men det finns sådant som pekar på att rädsla till en viss del kan vara genetiskt betingat.

Kattungar börjar gräva och eliminera i grusiga eller lösa material utan att kattmamman lär dem det. Ändå uppskattar man att ca 10 % av alla katter har något problem med rumsrenheten. Det finns katter som sprayar urin. Urinmarkeringar har en kommunikativ funktion som talar om revir, fiendskap och sexuella budskap. När det finns spänningar mellan katter som bor i samma hus kan de spraya urin. Det är viktigt att två rivaliserande katter har möjlighet att undvika varandra för att förebygga det här problemet. En utomstående katt kan också utlösa det problemet. Att katter eliminerar eller urinerar på olämpliga stället kan bero på att katten inte gillar kattströet, platsen kattlådan står på eller själva kattlådan. Kattägaren måste pröva sig fram till vilken kattsand, plats för kattlådan och vilken typ av kattlåda den individuella katten vill ha. En annan bakomliggande orsak till rumsrenhetsproblem kan vara olika sjukdomar exempelvis i urinvägarna.

Ätstörningar hos katt kan delas in i tre övergripande områden: för stort intag av foder och vatten, för litet intag av foder och vatten och intag av olämpliga föremål. Pica innebär att katten äter och tuggar på ull, bomull, plast, papper och även syntetiska material. Det kan bero på för tidig avvänjning men hos siameser tros det ha genetisk orsak. Att en katt vägrar att äta kan bero på en skada i munnen, dåliga tänder eller att det har inträffat förändringar i kattens sociala miljö. Om en katt eller människa som stod katten i fråga nära försvunnit ur kattens liv eller dött kan katten vägra att äta. Förändring i den sociala miljön kan också leda till rumsrenhetsproblem. Överkonsumtion av foder kan ha endokrinologiska orsaker. Kastrerade djur blir mer ofta feta.

Att skaffa katt bör vara något som är väl planerat och genomtänkt så att ett mindre antal katter behöver hamna på katthem. De problembeteenden som är orsak till att katten lämnas till katthemmet har i sin tur sin grund i okunskap om katters behov och beteenden. De flesta problembeteendena är naturliga beteenden för katten men i människans miljö kan de bli ett problem.

Main title:Katter och beteendeproblem.
Subtitle:vilka är orsakerna? : hur kan beteendeproblem förebyggas?
Authors:Isberg, Sarah
Supervisor:Andersson, Maria
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Studentarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Volume/Sequential designation:247
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:1010H Agriculture Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health
Keywords:katt, beteende
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-105
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-105
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal ecology
Language:Swedish
Deposited On:15 Jan 2010 11:03
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:10

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics