Home About Browse Search
Svenska


Pettersson, Ulrika, 2013. Egenskaper och kvalitetsaspekter hos kött från mjölkrasgetter. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231)

[img]
Preview
PDF
258kB

Abstract

Most of the goats in the world exist in the developing countries where they are important in the meat industry. In Europe, goats are mostly kept for milk production although the interest for meat is growing. Goats have a thin carcass with only small amounts of intramuscular fat, which gives a lean meat. This thin subcutaneous fat cover can cause cold shortening when chilling the carcass. By using electrical stimulation cold shortening can be prevented. Goat meat is a high quality meat. During experiments, a test panel was used to determine the taste of goat meat and it resulted that goat meat was well accepted. A diet with either goat milk or a goat milk replacer doesn’t affect the meat quality, but can affect the quantity on the market. The age of the animal does not have a remarkably effect upon the meat quality but other parameters like the color and the moistness in the carcasses can be affected by age.

,

Den största andelen getter finns i utvecklingsländerna där de är en viktig del av köttproduktionen. I Europa hålls getter vanligtvis för mjölkproduktion även om intresset för getkött ökar. Getter har en tunn slaktkropp med lite intramuskulärt fett, vilket ger ett magert kött. Det tunna subkutana fettlagret kan orsaka kylsammandragning vid nedkylning av slaktkroppen vilket kan undvikas med elektrisk stimulering. Getkött är ett kött med hög kvalitet. Vid försök där man använt sig av en testpanel för att provsmaka getkött var getköttet väl accepterat av deltagarna. Utfodring med mjölkersättning påverkar inte kvaliteten hos köttet, men kan påverka kvantiteten getkött ute på marknaden. Köttets kvalitet påverkas inte nämnvärt av djurets ålder, men andra parametrar som färg och fuktighetsgrad i slaktkropparna kan påverkas.

Main title:Egenskaper och kvalitetsaspekter hos kött från mjölkrasgetter
Authors:Pettersson, Ulrika
Supervisor:Dahlborn, Kristina and Högberg, Madeleine
Examiner:Näsholm, Anna
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231)
Keywords:get, kött, kvalitet, utfodring, smaklighet, goat, meat, quality, feeding, palatability
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2424
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2424
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Agro-industry
Language:Swedish
Deposited On:24 Jun 2013 12:34
Metadata Last Modified:24 Jun 2013 12:34

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics