Home About Browse Search
Svenska


Öberg, Carina, 2013. Effekter av olika ljuskvalitét på antocyaninkoncentration hos Vaccinium corymbosum. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Plant Breeding (from 130101)

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Blåbär är en naturlig källa till antioxidanter, bland annat antocyanin. Antocyanin är ett pigment som bidrar till biomedicinska funktioner som förbättrad syn, förbättrat minne, skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar samt andra hälsoeffekter. Idag finns en stor marknad för blåbärsextrakt, där bland annat antocyanin på piller säljs som hälsokostmedel. Försöket syftar till att undersöka om olika våglängdsområden kan öka ackumuleringen av antocyanin hos V. corymbosum av sorterna ´Duke` och ´Legacy`. Blåbär har LED-belysts med blått-, rött- samt UV-ljus under olika exponeringstider och med olika ljusintensitet. Hälften av blåbären som ingick i försöket lagrades efter ljusexponeringen. Blåbären frystes och antocyanin extraherades med surgjord metanol. Koncentrationen av antocyanin bestämdes med spektrofotometer. Resultatet visar att röd/blå-ljusbehandling under 48 timmar utan lagring, gav en ökning av antocyanin med 21,8 procent hos blåbärsorten ´Legacy`. Även ´Duke` gav en ökning av antocyanin med 15,1 procent.

,

Blueberries are a natural source of antioxidants, including anthocyanin. Anthocyanin is a pigment that contributes to biomedical features like improved vision, improved memory, protect against heart disease and other health aspects. Today there is a large market for bilberry extract, which includes anthocyanin in pills sold as health food supplements (health food resources). The experiment aims to investigate whether different wavelength regions can increase the accumulation of anthocyanin in V. corymbosum varieties ´Duke ` and ´Legacy`. Blueberries where treated with LED-light to different exposure times and with different light quality namely blue-, red- and UV-light as well. Half of the tested blueberries were stored after treatment. The anthocyanin was extracted with acidified methanol while the blueberries where frozen. The concentration of anthocyanin was determined with a spectrophotometer. The result shows that the 48 h red/blue-light without storage treatment on ´Legacy`, increased the anthocyanin with 21, 8 percent. For the variety ´Duke` the increased level of anthocyanin was 15, 1 percent.

Main title:Effekter av olika ljuskvalitét på antocyaninkoncentration hos Vaccinium corymbosum
Authors:Öberg, Carina
Supervisor:Olsson, Marie and Bergstrand, Karl-Johan
Examiner:Karlén, Helena
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Plant Breeding (from 130101)
Keywords:Antocyanin, LED-belysning, ljus kvalitét, blåbär, lagring, Vaccinium corymbosum, spektrofotometer, Anthocyanin, LED lightning, light quality, blueberries, storage, spectrophotometer
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2412
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2412
Language:Swedish
Additional Information:Partnerskap Alnarp har varit med och finansierat delar av examensarbetet.
Deposited On:20 Jun 2013 11:50
Metadata Last Modified:10 Jul 2017 13:18

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics