Lundh, Annika, 2013. Foder som källa till infektion med salmonella hos djur och människor. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231)
|
PDF
660kB |
Abstract
Salmonella är en av de vanligaste orsakerna till livsmedelsburna infektioner hos människor. Infektionen sker via en fekal-oral smittväg, i första hand via kontaminerade livsmedel men även via kontakt med smittade djur och människor. Utbrott av Salmonella hos människa orsakas ofta av livsmedel från djur infekterade med Salmonella och i flera fall kan den primära smittkällan spåras tillbaka till kontaminerat djurfoder. Foder utgör det första ledet i animala livsmedelskedjan och är därmed en viktig utgångspunkt för kontroll av Salmonella för att reducera smitta senare i denna kedja. Kontamination av foder kan potentiellt ske vid skörd, under processning särskilt i foderfabriken eller under lagring och transport. Proteinrikt fodermaterial utgör den största risken för Salmonellakontamination av foder och särskilt vegetabiliska proteinråvaror som soja- och rapsmjöl. Animaliskt protein är en annan riskfylld foderråvara men användningen har sedan BSE-krisen minskat kraftigt. Sverige har ett HACCP-baserat kontrollprogram, som identifierar kritiska kontrollpunkter i foderfabrikens verksamhet, vilket är nödvändigt för att effektivt övervaka och reducera Salmonella i djurfoder och därmed minska spridning till djur och människor. Riskråvaror provtas innan de får tas in i fabriken. För att få användas i foder måste det vara friförklarat från Salmonella. Råvarupartier som testas positivt för Salmonella behandlas med organiska syror eller genomgår värmebehandling för att reducera antalet mikroorganismer. Vid fodertillverkning är nedkylning av fodret efter värmebehandling ett särskilt kritiskt steg. Då sker lätt en återkontamination av Salmonella och genom kondensbildning kan till och med en tillväxt av Salmonella förekomma. I HACCP ingår även till exempel förebyggande åtgärder mot skadedjur som kan kontaminera fodret, som gnagare och fåglar. I nuläget finns inget harmoniserat kontrollprogram eller provtagningsstrategi för övervakning av Salmonella inom EU.
1
Main title: | Foder som källa till infektion med salmonella hos djur och människor |
---|---|
Authors: | Lundh, Annika |
Supervisor: | Wierup, Martin |
Examiner: | Tydén, Eva |
Series: | Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (t.o.m. 2015) |
Volume/Sequential designation: | 41 |
Year of Publication: | 2013 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | VY002 Veterinary Medicine Programme 330 HEC |
Supervising department: | (VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231) |
Keywords: | salmonella, djur, foder, livsmedel, kontaminering, risker, spridningsvägar |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2201 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2201 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Animal feeding |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 23 Apr 2013 14:57 |
Metadata Last Modified: | 23 Apr 2013 14:57 |
Repository Staff Only: item control page