Home About Browse Search
Svenska


Persson, Anna, 2013. Fenolers inverkan på vinkvalitet : en litteraturstudie för kartläggning av fenoler och faktorer som kan inverka på fenolkoncentrationen. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Detta kandidatarbete är en litteraturstudie om fenoler i vindruvor. Fenoler är en stor grupp kemiska ämnen som i sin närvaro eller frånvaro inverkar på vinets slutliga kvalitet i form av färg, arom, bitterhet och strävhet. Detta arbete kommer att ta upp fenolers kemiska indelning, vilken roll de har i druvor, deras inverkan på vinets kvalitet, olika miljöförhållanden som påverkar koncentrationen samt ta upp hur vinframställningsprocessen inverkar på fenolhalten.

Fenolkoncentrationen i vin påverkas av en rad yttre betingelser vilket både vinodlaren och vinmakaren behöver ha i åtanke hela vägen från odlingen av druvor till det drickfärdiga vinet. Genom en ökad förståelse för hur de kemiska föreningarna beter sig och genom att optimera förhållanden under odlingen och vinframställningsprocessen kan vin av bättre kvalitet med högre fenolkoncentrationer komma att produceras.

,

This bachelor thesis is a study of phenols in wine grapes. Phenols are a large group of chemical substances that in their presence or absence affects the wine's final quality in terms of color, aroma, bitterness and astringency. This work will address phenols in classes, what role they have in the grapes, their impact on quality, different environmental conditions which affect concentration, and the role of wine-making processes that affect phenolic concentration.

Phenol concentration in wine is influenced by a range of external conditions which both winegrower and winemaker needs to keep in mind throughout the process that occurs from growing the grapes in field to the finished wine. Through a better understanding of how the chemical compounds behave and by optimizing conditions during growth and wine-making, better quality wines with higher phenol concentrations may be produced.

Main title:Fenolers inverkan på vinkvalitet
Subtitle:en litteraturstudie för kartläggning av fenoler och faktorer som kan inverka på fenolkoncentrationen
Authors:Persson, Anna
Supervisor:Mogren, Lars
Examiner:Nordmark, Lotta
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK003 Horticultural Management Programme - Marketing and Post Harvest, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:fenoler, vin, kvalitet, vinframställning, antocyanin, tannin, klimat
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2165
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2165
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Plant physiology and biochemistry
Language:Swedish
Deposited On:19 Apr 2013 13:16
Metadata Last Modified:21 Oct 2015 14:27

Repository Staff Only: item control page