Home About Browse Search
Svenska


Vallkil, Jacob, 2013. 2 under Par : två likvärdiga entréparker. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
11MB

Abstract

Bokskogens golfklubb ligger belägen där Torups slotts bokskog möter Yddingesjön och är en av
Sveriges mest populära banor. Mycket av populariteten beror på det vackra landskapet på och
runt banan. Det är också detta faktum som klubben använder sig av i sin marknadsföring - "En
total golfupplevelse i en unik miljö" (Bokskogens GK 2012).
Det finns dock delar av området som är mindre smickrande. De två entréområdena, som alla
besökare passerar på väg från parkeringarna mot klubbhuset är ett sådant exempel. Entréområdena
håller inte lika hög klass i vare sig funktion eller estetik som golfbanans övriga delar. Här vill
man nu se förändringar som lyfter de båda områdena till en ny nivå. För den västra delen, där
det idag redan finns en ganska bra estetisk tyngd tack vare mäktig omgivning och gedigna material
behövs bättre tydlighet och ny dragning av gångar. Det behövs också en mer välkomnande
känsla. För det norra entréområdet, som idag upplevs som bakvägen upp till klubbhuset, saknar
tyngd och struktur. Här behövs en mer formell känsla och mer självsäkerhet.
I min gestaltning av de två områdena är huvudfokus att de båda ska upplevas likvärdiga i sina
uttryck, båda ska kännas lika viktiga. Jag löser detta med att skapa tydligare grundformer som
följer en sammanhållen idé. Genom att använda sig av häckar som skär över de stora ytorna skapas
olika rumsligheter som alla har sin funktion.
På den västra sidan, mellan klubbhuset och gästparkeringen, fokuseras på sammanflätning
av parken med den intilliggande bokskogen. Skogen tillåts flyta ut i anläggningen och strikta trädgårdselement
löper ut i terrängen. Det skapas kontraster mellan detalrikedom och långa vyer, ljus
och skugga. Tydligheten förbättras genom ny dragning av gången upp mot klubbhuset men samtidigt
bli spänningen större.
Klubbområdets norra del får också strikta häckar med böjda former, precis som i den
västra delen. Genom att använda sig av symmetri i ytor och volymer får området en mer högtidlig
karaktär.

Main title:2 under Par
Subtitle:två likvärdiga entréparker
Authors:Vallkil, Jacob
Supervisor:Sippola Westerlund, Jaana
Examiner:Svensson, Jitka
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK004 Horticultural Management Programme - Garden Design, Bachelor's Programme 180 HEC
Department:(LTJ, LTV) > Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:entré, likvärdighet, trädgårdsdesign, skissarbete, golfklubb, parker
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1948
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1948
Language:Swedish
Deposited On:09 Jan 2013 05:59
Metadata Last Modified:09 Jan 2013 05:59

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits