Home About Browse Search
Svenska


Eriksson, Emma and Jöngren , Thomas, 2009. Hygienrutiner vid fårklippning. First cycle, G1E. Alnarp: SLU, Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

[img]
Preview
PDF
413kB

Abstract

Fårproduktion är en av de djurgrenar som ökar mest, i antal djur till slakt, i Sverige idag.
En ökad produktion ställer högre krav på smittskydd och åtgärder för att förhindra smittor att komma in i besättningen. Förekomsten av en smitta i en besättning kan vara den avgörande faktorn för lönsamheten. Dessutom kommer det i framtiden, i allt större utsträckning, ställas allt högre krav från allmänheten på producenterna rörande smittskydd med tanke på de senaste utbrotten i världen av fågelinfluensa och liknande sjukdomar.

Vi har i vårt arbete undersökt smittskyddstänkandet hos fårklippare i Sverige idag och frågat ut några av dem om deras hygienrutiner. Detta har skett genom telefonintervjuer av enkätkaraktär. Vi ringde upp aktiva fårklippare och frågade om de kunde ställa upp på en intervju. Vi fick ett väldigt bra gensvar och många var överväldigande positiva till vår studie. Vi har även tagit upp de, för ämnet aktuella, smittor som kan spridas med externa fårklippare och beskrivit åtgärder för att bedriva aktivt smittskydd. Vi har intervjuat 16 stycken aktiva klippare, dessa har en geografisk spridning i hela Sverige och de klipper mellan 200 och 26 000 djur på årsbasis. Resultatet av våra intervjuer visar på en stor spridning på rutinerna. Vi har brutit ner enkäten och redovisar frågorna enskilda så att klipparnas svar blir anonyma och för att göra redovisningen mer överskådlig.

Vårt arbete visar att inte mer än sex av de 16 klipparna byter skär på saxen mellan besättningarna. Endast en klippare rengjorde saxen med vatten och rengöringsmedel samt avslutade med desinfektionsmedel. Nio stycken klippare erbjuder alltid verkning av klövar till sina kunder, fyra till erbjuder klövverkning enbart till mindre besättningar. Av dessa totalt tretton klippare hade fyra stycken inte någon rutin på rengöring av klövsaxen alls mellan gårdarna. Studien visar även att hälften av de intervjuade klipparna bara borstar av synlig smuts på sina skor mellan besättningarna, endast tre stycken har alltid rengjorda skor till varje besättning. Den mest tillämpade rutinen är byte av kläder mellan gårdarna. Hälften av de tillfrågade har som vana att alltid byta till rena kläder innan nästa besättning.

Fårklippare brister i sina rutiner gällande smittskydd. Åtgärder som skärbyten och skobyten görs inte alltid av alla, som självklara åtgärder vid besättningsbyten. Bristen på dessa åtgärder bör aktualiseras inom fårbranschen för att gemensamt skapa starka förutsättningar för ett bra smittskydd.

Main title:Hygienrutiner vid fårklippning
Authors:Eriksson, Emma and Jöngren , Thomas
Supervisor:Meiner, Mie
Examiner:Magnusson, Madeleine
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G1E
Student's programme affiliation:LY007 Agricultural and Rural Management Programme 120 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)
Keywords:fårklippare, rutiner, hygien, smittskydd, undersökning, fårklippning, får
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-4-132
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-132
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal diseases
Pests of animals
Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:23 Sep 2009 06:18
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:09

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics