Sjöstrand, Joakim, 2012. Salmonella och verotoxinproducerande E. coli i färdigsallader. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Horticulture (until 121231)
|
PDF
873kB |
Abstract
Färdigsallader är en produktgrupp som blir allt mer populär. Dessvärre har det på senare år förekommit ett antal utbrott där människor har smittats av tarmbakterier som Salmonella och verotoxinproducerande Escherichia coli i olika ouppvärmda produkter som till exempel böngroddar från Tyskland.
I denna litteraturstudie undersöks vilka patotyper av E. coli och Salmonella som kan infektera människor och hur detta kan gå till. Det ges förslag för att minska smittspridningen. Särskilt fokus ges E. coli-patotyper som tillverkar verotoxiner eftersom dessa ger allvarliga symptom hos människor. De vanligaste verotoxinproducerande E. coli- och Salmonella-serovararna som finns på sallader identifieras också.
Slutsatserna är att hygien under hela produktionskedjan är av största vikt men att det är efter skörd som den största spridningen sker. Riskfaktorer som tillsats av animaliska produkter, och förslag på hur dessa risker kan minimeras, diskuteras.
Ready-to-eat salads are an increasingly popular commodity. It displays a convenient way to prepare a meal. However, in recent years there have been a number of disease outbreaks caused by enteric bacteria such as Salmonella spp. and E. coli. One example is the recent outbreak of E. coli O104:H4, which was caused by contaminated sprouts.
The aim of this thesis was to find out which pathotypes of Salmonella and E. coli, which are the most dangerous and also to try to find ways to deal with them to decrease their numbers. The main focus will be on verotoxin-producing E. coli as they can cause potentially life threatening symptoms apart from the other pathotypes which usually cause less severe symptoms.
The conclusions are that the most important measure to take is to make sure that a high level of hygiene is maintained throughout the postharvest chain. It is here the main transmission of bacteria between, for example, field grown leafy vegetables may occur.
Main title: | Salmonella och verotoxinproducerande E. coli i färdigsallader |
---|---|
Authors: | Sjöstrand, Joakim |
Supervisor: | Alsanius, Beatrix |
Examiner: | Hultberg, Malin |
Series: | Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2012 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY003 Horticultural Science Programme 300 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) |
Keywords: | E. coli, Salmonella, Verotoxin, Shigatoxin, Shiga-like toxin, EHEC, Färdigsallad, Ready-to eat salads |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1497 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1497 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Diet and diet-related diseases |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 15 Aug 2012 12:50 |
Metadata Last Modified: | 21 Oct 2015 14:27 |
Repository Staff Only: item control page