Home About Browse Search
Svenska


Hanson, Paula, 2012. Effekter av specifika näringsämnen vid osteoartrit hos hundar: verkningsmekanismer för omega-3-fettsyror, 'green-lipped mussel' och glukosamin kombinerat med kondroitinsulfat. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

[img]
Preview
PDF
116kB

Abstract

Osteoartrit är en vanligt förkommande degenerativ ledsjukdom hos våra hundar som orsakar smärta, stelhet och minskad rörlighet hos drabbade individer. Ledbrosket bryts ned och detta följs av en inflammatorisk process som ytterligare driver på utvecklingen. De bakomliggande orsakerna varierar men kan t ex vara felställning av ben som ger onormalt slitage eller övervikt som ökar den mekaniska påfrestningen på brosket vilket initierar nedbrytningsprocessen. De genetiska förutsättningarna har stor betydelse för sjukdomsutvecklingen. Sjukdomen är kronisk och progressiv. Därför fokuserar man vid behandling på att lindra de kliniska symtomen och bromsa sjukdomsförloppet. Grundläggande åtgärder som viktminskning och anpassad motion kombineras med smärtlindring. Specialanpassad kost är ett komplement som används allt mer trots att de verksamma ämnena är ofullständigt utredda.

Denna litteraturstudie sammanställer forskning om hur omega-3-fettsyror, ’green-lipped mussel’ och glukosamin kombinerat med kondroitinsulfat minskar kliniska symtom hos hundar med osteoartrit. Omega-3-fettsyror minskar inflammationen och den degenerativa processen genom att interferera med olika steg i produktionen av ämnen som medierar detta. ’Green-lipped mussel’ antas ha flera aktiva komponenter, varav de många fleromättade fettsyrorna anses ha störst betydelse med samma verkningsmekanismer som ovan. Tidigare oupptäckta fettsyror har detekterats hos musselarten som visats vara särskilt potenta vid behandling av osteoartrit. Dessutom verkar tillskott av musselarten skydda magslemhinnan vilket talar för användning tillsammans med NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Glukosamin och kondroitinsulfat verkar synergistiskt och är antiinflammatoriska. De hämmar nedbrytningen av ledbrosket och främjar till och med återuppbyggnad av detsamma.

,

Osteoarthritis is a common degenerative joint disease among dogs causing pain, stiffness and reduced mobility. The articular cartilage degenerates and this triggers inflammation in the area which in turn accelerates the degeneration. The reasons why the disease develops differ, but it can be triggered by e.g displaced bone structures, such as in hip dysplasia or by overweight, which causes unnatural wear or preassure on the cartilage. The genetic background is important for the development of the disease. Since the disease is chronic and progressive, treatment is focused on reducing clinical symptoms and slowing down the degenerative process. Basic interventions such as weight loss to reduce the preassure on the joints and advice on suitable excercise are combined with pain killers. Complementary dietary supplements are widely used, even though their mechanisms of action still are not fully unraveled.
This litterature study briefs research on how omega-3-fatty acids, green-lipped mussel and glucosamine combined with chondroitin sulphate alleviate clinical symptoms in dogs suffering from osteoarthritis. Omega-3-fatty acids reduce inflammation and the degenerative process by interfering with the production of substances that mediate this. Green-lipped mussel is assumed to have several active components, of which the many polyunsaturated fatty acids are likely to be the most important, by the mechanisms described above. Previously undiscovered fatty acids have been detected in the mussel species which has proven to be particularly potent and the mussel is shown to protect the gastric mucosa which would favour simultaneous use of NSAID (nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Glucosamine and chondroitin sulfate have antiinflammatory effects and act synergistically. They slow down the degeneration of articular cartilage and even stimulate its regeneration.

Main title:Effekter av specifika näringsämnen vid osteoartrit hos hundar: verkningsmekanismer för omega-3-fettsyror, 'green-lipped mussel' och glukosamin kombinerat med kondroitinsulfat
Authors:Hanson, Paula
Supervisor:Hultgren, Jan
Examiner:Fredriksson, Mona
Series:Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (t.o.m. 2015)
Volume/Sequential designation:2012:63
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY002 Veterinary Medicine Programme 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health
Keywords:omega-3-fettsyror, green-lipped mussel, glukosamin, kondroitinsulfat, osteoartrit, verkningsmekanism, hund
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1410
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1410
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal diseases
Language:Swedish
Deposited On:09 Jul 2012 12:41
Metadata Last Modified:09 Jul 2012 12:41

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics