Roos, Sofia, 2012. Innehåller stressad spenat mer antioxidanter? . First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Horticulture (until 121231)
|
PDF
345kB |
Abstract
I dagens samhälle är hälsosam mat ett hett ämne. Allmänhetens intresse och kunskap gör att efterfrågan på nyttigare livsmedel ökar. Till följd av det undersöks det idag om det går att stressa växter för att få fram nyttigare livsmedel. Spenat är en av dessa grödor. Antioxidanter är ämnen som bildas för att skydda växterna från ämnen som kan vara skadliga, så kallade fria radikaler (ROS). När växter utsätts för olika stressfaktorer bildar de antioxidanter. Den här litteraturstudien tittar på hur antioxidanterna i spenat påverkas av stressen från yttre faktorer. Antioxidanterna som studeras är askorbinsyra, karotenoider, fenoliska föreningar och glutation och de yttre faktorerna är ljus, temperatur, vatten och näringsämnena kväve, fosfor och kalium.
Mycket ljus och låga temperaturer är det som påverkar antioxidanterna mest men även de andra faktorerna påverkar nivåerna. De antioxidanter som påverkas mest av yttre faktorer är askorbinsyra och karotenoider.
Resultaten av denna begränsade litteraturstudie tyder på att det går att stressa spenat så att dess innehåll av antioxidanter ökar och att mycket ljus är den faktor som ökar halterna av flest antioxidanter.
Healthy food is a hot topic today. The public’s interests and knowledge about healthier food products create a new demand. As a result of that, scientists are studying if it is possible to increase antioxidant levels in plants by subjecting them to stress. Spinach is one of those crops. Antioxidants are substances that the plants produce to protect themselves from harmful substances, for example reactive oxygen species. This essay is about if antioxidant levels in spinach is affected by different types of stress. The antioxidants studied are ascorbic acid, carotenoids, phenols and glutathione and the outer factors are light, temperature, water and nutrients (nitrogen, phosphorus and potassium).
High levels of light and low temperatures are the factors that affect the antioxidant levels the most but also the other factors affect the levels. The antioxidants that are most affected by the outer factors are ascorbic acid and carotenoids.
The results of this limited assay suggest that it is possible to stress spinach so that the levels of antioxidants are increased.
Main title: | Innehåller stressad spenat mer antioxidanter? |
---|---|
Authors: | Roos, Sofia |
Supervisor: | Mogren, Lars |
Examiner: | Olsson, Marie |
Series: | Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2012 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY003 Horticultural Science Programme 300 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) |
Keywords: | spenat, Spinacia oleracea, antioxidanter |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1177 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1177 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Plant physiology - Nutrition |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 04 Jun 2012 06:34 |
Metadata Last Modified: | 21 Oct 2015 14:27 |
Repository Staff Only: item control page