Home About Browse Search
Svenska


Larsson, Sofia, 2012. Hormonell påverkan vid uppkomst och utveckling av juvertumörer hos hund. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231)

[img]
Preview
PDF
263kB

Abstract

Under puberteten börjar hundens juver att utvecklas. Detta kräver närvaro av ett flertal olika hormoner, exempelvis östrogen, progesteron, prolaktin och tillväxthormon (GH). Men även tillväxtfaktorer så som insulinlik tillväxtfaktor 1 (IGF-1) och epidermal growth factor (EGF) krävs. Samma hormoner och tillväxtfaktorer kan leda till juverhyperplasi och medföra en ökad risk för juvertumörer.

Juvertumörer är en av de vanligaste tumörtyperna hos tikar och representerar ungefär 70 % av alla cancerfall. Den typiska patientbilden är en äldre, okastrerad tik eller en tik som blivit kastrerad senare i livet. Ungefär hälften av alla juvertumörer är elakartade. Man har sett att de hundar som någon gång har diagnosticerats med en malign juvertumör löper större risk att utveckla nya tumörer senare i livet, jämfört med om hunden tidigare har haft en benign tumör.

Det är sedan länge känt att tidig påverkan av endogena äggstockshormoner är en viktig riskfaktor för utveckling av juvertumörer. Risken minskar betydligt om tiken kastreras efter det första löpet men innan det andra löpet, jämfört med om kastreringen sker senare i livet. Ytterligare en indikation på att risken ökar vid hormonell exponering är vid behandling med medroxiprogesteron acetat (MPA), som kan användas för att skjuta upp eller avbryta löp (p-piller eller p-spruta). Detta ger upphov till juverförstoring med palperbara noduli samt en ökad risk för nodulär hyperplasi och adenom. Även ålder är en viktig riskfaktor, där man har sett att risken ökar linjärt vid 8 års ålder och uppåt.

Steroidhormoner har ett samband med ett flertal olika hormoner och tillväxtfaktorer, däribland prolaktin, GH och EGF. Man har noterat högre nivåer av samtliga hormoner och tillväxtfaktorer i stora, snabbväxande och elakartade tumörer. Progesteron stimulerar en autokrin produktion av GH. GH ökar sedan den lokala/systemiska sekretionen av IGF-1. IGF-1 fungerar som en lokal tillväxtfaktor som stimulerar proliferation av juvertumörer. Vid ett överuttryck av dess receptor, IGF-1R, uppkommer störningar i proliferationen, vilket får som följd att neoplastiska celler bildas. Flera hormoner och tillväxtfaktorer har alltså ett samband.

Forskningen om juvertumörer på hund är inte bara aktuellt för hunden i sig, utan även för bröstcancerforskning hos människa, där hunden används som modelldjur.

Main title:Hormonell påverkan vid uppkomst och utveckling av juvertumörer hos hund
Authors:Larsson, Sofia
Supervisor:Hellmén, Eva
Examiner:Fredriksson, Mona
Series:Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (t.o.m. 2015)
Volume/Sequential designation:2012:26
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY002 Veterinary Medicine Programme 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231)
Keywords:juvertumör, hormoner, hund, steroider, tillväxthormon, prolaktin, IGF-1, EGF, cancer
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1161
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1161
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal diseases
Language:Swedish
Deposited On:28 May 2012 11:49
Metadata Last Modified:28 May 2012 11:49

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics