Flink, Anders, 2007. Vitlöksodling i Skåne. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Horticulture (until 121231)
|
PDF
140kB |
Abstract
I detta examensarbete behandlas historien bakom vitlöken och vilka olika hälsoeffekter vitlöken har på vår kropp. En stor del av arbetet består av förutsättningarna för hur odling av vitlök går till, det behandlas också en del olika egenskaper hos olika sorter.
De olika momenten som jordbearbetning och plantering behandlas. Lämpliga metoder för gödsling, växtskydd, liksom skörd och lagring beskrivs.
Nackdelen med vitlöksodlingen är att mycket arbete fortfarande utförs förhand och det blir både en dyr och fysiskt krävande gröda att odla. De största odlarna har maskiner till de olika momenten som i vissa fall är inköpta från utlandet, oftast Frankrike men många maskiner är byggda av lantbrukarna själva.
Till sist tar jag upp lite hur jag skulle vilja marknadsföra vitlöken om jag skulle sälja den i gårdsbutiken hemma på min föräldragård.
Jag tror att vitlöken kan vara en intressant gröda att odla för mig i framtiden hemma på gården, vi har ex jordart som skulle fungera och en gårdsbutik som behöver få ett utökat sortiment för att behålla kunderna. Men man skall nog inte ha mer areal än att man kan sälja det i gårdsbutiken, odla till grossister är nog inte lönsamt med tanke på att man bör kunna leverera vitlök året runt till dem och det kan bli svårt.
In this project work, I tell the history behind the garlic and which different health effects the garlic has on our body. A big part of the work comprises the conditions for how cultivation of garlic is done. Different properties of different varieties will also be treated.
The different aspects of cultivation techniques will be treated. Appropriate methods for application of fertilizers, plant protection, harvesting and storing are described.
The disadvantage with the garlic cultivation is that a lot of work still is carried out by hand and it becomes a both costly and physically requiring crop to cultivate. The biggest farmers have machines to the different aspects that in certain cases are purchased from abroad, most often France but many machines are built by the farmers themselves.
In the final part I write a little how I would want to market to pursue the garlic if I would sell it in the farm shop at home on the farm where I grow up.
I believe that the garlic can be an interesting crop to cultivate for me in the future home on the farm, we have a suitable soil type and a farm shop that needs an increased assortment in order to retain the customers. But I just want enough area so I can provide the farm shop, cultivate to wholesalers is not enough profitable in view of the need to keep them provided with garlic all year around, that may be difficult.
Main title: | Vitlöksodling i Skåne |
---|---|
Authors: | Flink, Anders |
Supervisor: | UNSPECIFIED |
Examiner: | Mogren, Lars |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2007 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LMP Agricultural and Rural Management Programme (admitted before July 1, 2007) 120 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) |
Keywords: | vitlöksodling, vitlök |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-859 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-859 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Crop husbandry |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 13 Jan 2012 09:36 |
Metadata Last Modified: | 22 Mar 2015 15:12 |
Repository Staff Only: item control page