Home About Browse Search
Svenska


Gustavsson, Josefin, 2009. Insättning och utvärdering av miljöberikningar för ringsvansad näsbjörn (Nasua nasua) på Charlottenbergs zoopark. First cycle, G2E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health

[img]
Preview
PDF
659kB

Abstract

Miljöberikning kan påverka djurs välbefinnande positivt genom att bland annat ge djuren möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Eftersom djurparker har som mål att utbilda allmänheten om djurens naturliga beteenden är det viktigt att de jobbar med miljöberikning.
Den ringsvansade näsbjörnen (Nasua nasua) är en dagaktiv omnivor som främst lever av insekter och frukt. Den rör sig både på marken och i träden och letar även föda i de båda nivåerna. Näsbjörnen är ett socialt djur som lever i flockar som består av honor med ungar och juveniler upp till två år. Hanarna lever till största del solitärt efter könsmognad.

En beteendestudie utfördes 22-29 april 2009 på Charlottenbergs zoopark. Syftet med studien var att aktivera djuren med olika berikningar och att utvärdera de insatta berikningarna.
Under studieperioden gjordes beteendeobservationer i anslutning till insättningen av berikningar. Två berikningar användes i studien, en som var känd av djuren och en som var okänd. Den kända berikningen var en sandlåda fylld med torv och zophobas och den okända var en jutesäck fylld med hö och olika foder.

Resultatet visade att näsbjörnarna spenderade mycket tid inaktiva (72% under kontrollobservationerna) och man kunde se en ökning i aktivitet vid berikning med jutesäck. De beteenden som ökade i frekvens under berikningen var förflyttning, aggressiva beteenden samt manipulera berikning. Näsbjörnarna spenderade i medel 20% av observationerna med att manipulera berikningen.
Aktiviteten hos sandlådan låg ungefär i samma nivå som kontrollen men man kunde se en ökning i beteendet böka och en minskning i aggressiva beteenden.

De båda berikningarna fyllde sin funktion och kan användas som berikningar i framtiden, men de bör förbättra så att de utnyttjas optimalt av djuren. Den nya berikningen jutesäcken gav störst förändring i beteenden men visade en risk för habituering. Eftersom näsbjörnarna är undersökande och nyfikna djur bör man introducera nya berikningar med täta intervall och inte använda en berikning under en längre, konstant tid utan variera mellan ett flertal berikningsföremål. Med undantag för berikningen med sandlådan då den stimulerar på ett naturalistiskt sätt näsbjörnens naturliga beteende att böka.

Main title:Insättning och utvärdering av miljöberikningar för ringsvansad näsbjörn (Nasua nasua) på Charlottenbergs zoopark
Authors:Gustavsson, Josefin
Supervisor:Eriksson , Per
Examiner:Lidfors, Lena
Series:Studentarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Volume/Sequential designation:264
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VK002 Ethology and Animal Welfare - Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health
Keywords:näsbjörn, Nasua nasua, berikning, djurpark
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-40
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-40
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:26 Jun 2009 08:43
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:08

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics