Menacho, Andrea Brissa, 2025. Slutgödning av mjölkkor : effekt på foderintag, tillväxt och slaktkroppsegenskaper. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare
|
PDF
1MB |
Abstract
En stor andel av svenskt nötkött härstammar från mjölkproduktionen. I Sverige är mjölkkorna kvar i produktionen i snitt 2,6 laktationer innan de skickas på slakt. Det är inte helt ovanligt att korna efter avslutad laktation har en låg levandevikt, nedsatt hull och därmed får en låg slaktkroppsvikt vilket inte uppnår slakteriets målvikt för god betalning. Studien utvärderade dels effekten av slutgödning av utlsagskor med avseende på slaktkroppsegenskaper, dels om valet av utfodringsstrategi påverkade slaktkroppen samt daglig tillväxt och foderintag. Totalt var det 62 Holstein (SLB) kor deltog i studien och de delades in i tre olika grupper; en grupp med direktslaktade kor som inte genomgick slutgödning och agerade kontrollgrupp (n=14), en grupp som slutgöddes under 100 dagar och utfodrades med gräs/klöverensilage (GK) (n=24) samt en grupp som slutgöddes och utfodrades med presskaka och havrekross (PK+HK) (n = 24). Slutgödning förbättrade kornas slaktkroppsvikt och slaktutbyte jämfört med kontrollgruppen (P <0,001). Även muskeldjup, hull, formklass och fettklass förbättrades signifikant av slutgödning (P <0,05). Utfodringsstrategi hade ingen effekt på daglig tillväxt (P = 0,63). Den enda signifikanta skillnaden mellan GK och PK+HK med avseende på slaktkroppsegenskaper var andelen nöt-3 (benfri råvara till färs och grytbitar med fetthalt 23%) (P = 0,03). Kor som utfodrades GK hade en bättre foderomvandlingsförmåga) jämfört med kor som utfodrades PK+HK (P <0,05). Resultatet visar att slutgödning förbättrar slaktkroppsegenskaper och ökar slaktvikten oavsett de valda utfodringsstrategierna.
,A large proportion of Swedish beef originates from dairy production. In Sweden, dairy cows remain in production for an average of 2.6 lactations before being sent to slaughter. It is not uncommon for cows, after completing their final lactation, to have a low live weight and reduced body condition, resulting in a low carcass weight that does not meet the slaughterhouse’s target weight for good payment. This study evaluated both the effect of finishing feeding of culled dairy cows in terms of carcass characteristics, and whether the choice of feeding strategy affected the carcass, daily weight gain, and feed intake. A total of 62 Holstein (SLB) cows participated in the study and were divided into three groups: a control group that did not undergo finishing feeding (Direktslakt) (n=14), a group that was finished for 100 days and fed grass/clover silage (GK) (n=24), and a group that was finished and fed press cake and crushed oats (PK+HK) (n=24). Finishing feeding improved the cows’ carcass weight and carcass yield compared to the control group (P <0,001). Muscle depth, body condition, conformation class, and fat class were also significantly improved with finishing (P <0,05). The feeding strategy had no effect on daily weight gain (P = 0,63). The only significant difference between GK and PK+HK regarding the carcass characteristics was the proportion of nöt-3 (boneless raw material for ground beef and stew meat with 23% fat content) (P = 0,03). Cows fed GK had better feed conversion efficiency compared to cows fed PK+HK (P <0,05). The results show that finishing improves carcass characteristics and increases carcass weight regardless of the chosen feeding strategy.
Main title: | Slutgödning av mjölkkor |
---|---|
Subtitle: | effekt på foderintag, tillväxt och slaktkroppsegenskaper |
Authors: | Menacho, Andrea Brissa |
Supervisor: | Friman, Johanna and Hessle, Anna |
Examiner: | Karlsson, Anders |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | VY008 Agriculture Programme - Animal Science, 300.0hp |
Supervising department: | (VH) > Applied Animal Science and Welfare |
Keywords: | Mjölkkor, slutgödning, tillväxt, slaktkroppsegenskaper |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21772 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21772 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 15 Oct 2025 14:47 |
Metadata Last Modified: | 17 Oct 2025 01:03 |
Repository Staff Only: item control page