Home About Browse Search
Svenska


Germer, Caroline and Brufors, Sofia, 2009. Alternativ till obedövad kastrering av smågrisar. First cycle, G1E. Alnarp: SLU, Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

[img]
Preview
PDF
943kB

Abstract

Det här arbetet är en litteraturstudie som behandlar alternativa sätt till kirurgisk kastrering av smågrisar. Obedövad kastrering av våra smågrisar är i längden inte en hantering som är acceptabel ur djurvälfärdssynpunkt. Problemet är att hangrisen utvecklar två könshormonsliknande substanser, androstenon och skatol som binds in i fettvävnaden och ger ett lukt och smakfel på köttet som kallas för ornelukt. Det är därför grisen kastreras.

Den metod som används idag är en obedövad kastration.Vi har beaktat de alternativa metoderna och kartlagt vilka som kan fungera praktiskt och även studerat dem ur en etisk synvinkel. Det råder just nu ett konsumenttryck mot den obedövade kastrationen eftersom den utsätter grisen för en smärta som skulle kunna undvikas. Med jämna mellanrum fokuseras det i media på djurvälfärd och den obedövade kastrationen hamnar då lätt i fokus. Det ligger just nu stor fokus på att hitta ett alternativ som känns bra för producenterna såväl som konsumenterna, då det troligen inom snar framtid kommer att bli ett förbud mot kastrering utan bedövning.

De alternativ vi har fokuserat på är immunokastration, koldioxidbedövning, delegerad bedövning, uppfödning av hangrisar, könsortering av sperma och fodertillskott. Immunokastration innebär att man vaccinerar bort grisens könsmognad genom att en syntetiserad form av GnRH lurar kroppens immunförsvar att tro att grisens eget GnRH inte är kroppseget, det sker då en neutralisering av grisens naturliga GnRH.
I Holland praktiseras koldioxidbedövning på nästan alla grisar. Det går till så att grisarna sövs ner med en blandning av koldioxid och syre. Smågrisarna andas in gasen i 59 sekunder och är sedan sövda en stund. Delegerad lokalbedövning innebär att djurhållaren själv skulle bedöva grisarna för kastration. Enligt dagens författning måste detta utföras av en veterinär, men tanken är att det skulle kunna delegeras till djurhållaren.

Uppfödning av hangrisar är vanligt i England och Irland. Hangrisarna föds upp okastrerade och slaktas vid en lägre ålder innan könsmognad. Enligt svenska försök var lönsamheten dock dålig på grund av för hög utsortering i slakten. Könsortering av sperma var en metod som jordbruksverket hoppades mycket på. Tyvärr har utvecklingen på området inte visat tillräckligt stora framsteg ca, 30 % av de könsorterade spermierna leder till hangrisar. Dessutom måste suggan djupinsemineras vilket medför en större hälsorisk för suggan.

Flera olika fodertillskott har också testats för att eliminera ornelukt, t.ex. potatismjöl och cikoriarot, men de minskar endast halten halten av skatol och inte androstenon.
Sverige är i många fall ett föregångsland inom djurvälfärd men dock inte i denna problemställning. I ett flertal andra länder finns det redan alternativ som tagits i bruk t.ex. koldioxidbedövning i Holland, immunokastration i Schweiz och veterinäradministrerad bedövning i Norge.
Vi trodde från början att immunokastration var det självklara alternativet, men under tidens gång har vi förstått att det kan bli stora motsättningar från konsumentled och problem med hanteringen av medlet. Som en tillfällig lösning tror vi att NSAID preparat kommer att införas som smärtlindring.

Main title:Alternativ till obedövad kastrering av smågrisar
Authors:Germer, Caroline and Brufors, Sofia
Supervisor:Rantzer, Dan
Examiner:Botermans, Jos
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G1E
Student's programme affiliation:LY007 Agricultural and Rural Management Programme 120 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)
Keywords:grisar, kastrering, djurvälfärd, immunokastration, djurhantering, management
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-4-88
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-88
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:09 Jun 2009 06:13
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:08

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics