Forsén, Ida, 2025. Effekter av begränsad urmjölkning efter kalvning : fokus på kalvningsförlamning. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare
|
PDF
514kB |
Abstract
Kalvningsförlamning är en relativt vanlig metabolisk sjukdom som främst drabbar mjölkkor i samband med kalvning. Denna sjukdom orsakar både minskad produktion och ekonomiska förluster för lantbrukare. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om begränsad urmjölkning efter kalvning kan vara en effektiv metod för att minska risken för kalvningsförlamning. Vidare skulle denna litteraturstudie även undersöka om begränsad urmjölkning har andra effekter på korna samt hur kalciumbalansen påverkas. Vissa av de undersökta studierna kom fram till att begränsad urmjölkning inte påverkade kalciumbalansen, och andra kom fram till att kalciumbalansen blev bättre. Några studier visade även att risken för kalvningsförlamning inte minskar med hjälp av begränsad urmjölkning. Däremot hade begränsat urmjölkade kor lägre BHB och lägre risk för att få hyperketonemi jämfört med kor som blivit fullständigt urmjölkade. Mjölkavkastning, mjölksammansättning och juverhälsa hos korna påverkades inte heller negativt av begränsad urmjölkning. Begränsad urmjölkning leder även till en minskad risk för att korna ska få sämre hull eller hamna i negativ energibalans. Variation i resultaten kan bero på att studierna använde olika strategier och hade begränsad urmjölkning under olika lång tid.
,Milk fever is a relatively common metabolic disorder that mainly affects dairy cows close to calving. This disorder causes both decreased production and economic losses for farmers. The aim of this literature review was to investigate if limited milking after calving can be an effective method to lower the risk for milk fever. Furthermore, this literature study would investigate if limited milking has other effects on the cows and how the calcium balance is affected. Some of the studies who were investigated concluded that limited milking did not affect the calcium balance, and some studies concluded that the calcium balance improved. Some studies also showed that the risk of milk fever did decrease by means of limited milking. However, limited milked cows had lower BHB and lower risk to get hyperketonemia in contrast to cows that had been completely milked. Milk yield, milk composition and the udder health was not affected negatively by limited milking either. Limited milking also constitutes a lower risk that the cows get worse body condition or end up in negative energy balance. Differences in the results can depend on that the studies used different strategies and had limited milking over different time.
Main title: | Effekter av begränsad urmjölkning efter kalvning |
---|---|
Subtitle: | fokus på kalvningsförlamning |
Authors: | Forsén, Ida |
Supervisor: | Kronqvist, Cecilia |
Examiner: | Edvardsson Rasmussen, Anna |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | VK008 Djur och hållbarhet (kandidat) 180,0 hp |
Supervising department: | (VH) > Applied Animal Science and Welfare |
Keywords: | kalcium, mjölkningsstrategi, mjölkkor, kalvning |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21365 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-21365 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 14 Aug 2025 08:20 |
Metadata Last Modified: | 15 Aug 2025 01:08 |
Repository Staff Only: item control page