Andersson, Elin, 2025. Livsmedelsförluster vid morotsodling : orsaker, reducering och alternativa användningsområden. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Plant Breeding (from 130101)
|
PDF
1MB |
Abstract
Syftet med arbetet är att identifiera sätt att reducera livsmedelsförluster innan de uppstår i primärproduktionen, samt hur livsmedelsförlusterna kan hanteras och ge störst nytta för att undvika resursslöseri inom morotsproduktion. Arbetet är uppdelat i olika delar, en del med odlingsbetingelser, odlingsåtgärder och lagring som syftar att ge information om livsmedelsförlusters förekomst och förebyggandet av dem, och en del med alternativa användningsområden för livsmedelsförlusterna.
Livsmedelförluster är en minskning i kvalitet eller kvantitet som sker i primärproduktion av produkt som producerats för att bli livsmedel. Inom den svenska produktionen av morötter blir över 30% av producerade morötter ej livsmedel. Reduktion av livsmedelsförluster är aktuellt eftersom flertalet av Förenta nationernas globala mål för hållbar utveckling berör dem, men även mål uppsatta inom Sverige så som mål om att andelen livsmedel som når längre i värdekedjan ska öka berör ämnet.
Livsmedelsförluster beror främst på fel i kvaliteten på morötterna, exempelvis sprickor i pålroten, gröna nackar på moroten, ruttna morötter och mögliga morötter, men kan även uppstå vid skörd och hantering av morötterna. En betydande andel av kvalitetsfelen som leder till livsmedelsförluster uppkommer redan i odlingen, därmed kan en stor del av förlusterna minimeras genom olika odlingsåtgärder. Det finns samtidigt andra produktionsfaktorer som påverkar livsmedelsförlusterna, exempelvis lagringsförhållanden och val av odlingssystem.
Alternativa användningsområden för att hantera livsmedelsförluster inom produktion av morötter som bearbetas i arbetet utgår ifrån hierarkin för livsmedelsförluster, inom vilka tre möjligheter valts. Förebygga matsvinn och förluster genom förädling i livsmedelssystemet, livsmedelförluster som djurfoder, samt bioenergi i form av biogas och bioetanol. Alternativ vars nytta påverkas av odlingens förutsättningar som geografisk placering och närliggande verksamheter.
The purpose of this project is to identify ways to reduce food loss before they occur in primary production, as well as how food loss should be handled to create the greatest benefit in avoiding resource waste in production of carrots. The project is split into parts. The first part handles the conditions for cultivation, techniques and measures for cultivation, and storage conditions, as well as provide information about the occurrence and prevention of food loss. The second part handles alternative ways to utilize food loss.
Food loss is a reduction of quality or quantity that happens in primary production of products aimed at becoming food. Within the Swedish production of carrots over 30% of the produced produce do not become food. Reduction of food loss is relevant because it resonates with several of the United nations’ Sustainable Development Goals, as well as domestic goals in Sweden. Goals such as an aim to increase the amount of food that goes further in the value chain.
Food loss mainly occurs due to carrots of poor quality, such as cracks in the taproot and moldy carrots, food loss may also occur during harvest and handling of the carrots. A considerable amount of quality defects that lead to food loss originate from conditions during cultivation, therefore a large amount of the quality loss can be minimized by choices of cultivation techniques and measures. Simultaneously other production factors such as storage conditions and choice of cultivation systems.
Alternative ways to utilize food loss within carrot production that are investigated in the project are based on the hierarchy of food loss, from which three options have been selected. Prevention of food waste and food loss by processing, food loss carrots as animal feed, and bioenergy in the form’s biogas and bioethanol. The circumstances of production such as geographic placement and nearby companies have an impact on the effects of the utilization of food loss.
Main title: | Livsmedelsförluster vid morotsodling |
---|---|
Subtitle: | orsaker, reducering och alternativa användningsområden |
Authors: | Andersson, Elin |
Supervisor: | Persson Hovmalm, Helena |
Examiner: | Nordmark, Lotta |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2025 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Plant Breeding (from 130101) |
Keywords: | Daucus carota ssp. sativus, odlingsförutsättningar, lagring, förädling, foder, bioenergi, livsmedelsförluster |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20818 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20818 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 10 Feb 2025 08:32 |
Metadata Last Modified: | 11 Feb 2025 02:01 |
Repository Staff Only: item control page