Home About Browse Search
Svenska


Blockert, Gabrielle, 2024. Påverkan av mykorrhizasvampar på koncentration av smakämnen hos olika växter : en litteraturrapport. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
883kB

Abstract

En litteratursökning visar att det finns en ganska bred litteratur angående påverkan av diverse mykorrhizasvampar på koncentrationen eller kompositionen av en eller flera smakämnen som produceras i en växt. Litteraturen redovisar för 26 olika växtarter och mer än 20 olika arter av mykorrhizasvamp. Litteraturen kan delas upp i de studier som analyserade påverkan på växtens eteriska olja eller diverse övriga smakämnen. Flera växter och svampar ingår i fler än en studie, och reproducerbarheten är högre hos vissa arter. Litteraturen täcker diverse abiotiska faktorer och metoder av inokulering. Majoriteten av studier visar ändringar i växtens koncentration av smakämnen, med generella ökningar av koncentration av smakämnen eller ändringar i komposition, dvs ändringar i koncentrationen av många olika smakämnen. Dessutom fanns det även betydande påverkan av mykorrhizasvamp på växternas tillväxt, avkastning och fruktkvalitet, tack vare ökat näringsupptag via rötterna. Litteraturen visar överlag att mykorrhizasvampar har en betydlig påverkan på koncentration av smakämnen hos växter. Dessa resultat kan motivera tillämpning i kommersiell odling, främst för att öka avkastningen av ett särskilt smakämne eller potentiellt påverka växtens smak. Inokulering av växter med mykorrhizasvamp brister dock på saknad av brett kommersiellt tillgängliga och verksamma mykorrhizainducerande produkter, då denna forskning främst sker i ytterst kontrollerade laborationssammanhang, vilket inte representerar hur mykorrhizasvampar skulle utnyttjas i kommersiellt syfte.

,

A literature search on the subject shows that there is a rather wide literature regarding the effect of various mycorrhizal fungi on the concentration of one or multiple flavour compounds. The literature includes 26 different plant species and more than 20 different fungi species. The literature can be divided into the studies that analysed effects on the plants essential oil or miscellaneous flavour compounds. Some plants and fungi species are included in more than one study, and the replicability is higher for some species than others. The literature covers various substrates, abiotic factors and methods of inoculation. Most studies show a change in the concentration of flavour compounds in the plant, sometimes with a general increase of one or more flavour compounds and sometimes with a change in composition (increase in one compound but a decrease in another). Additionally, mycorrhizal fungi had a noteworthy effect on plant growth, yield, and fruit quality, thanks to increased nutrient uptake via the roots. The literature generally shows that inoculation with mycorrhizal fungi has an effect of flavour compound concentration in plants. These results could be used to motivate applications of mycorrhizal fungi in commercial production, either to increase the yield of a certain flavour compound or to potentially affect the flavour of a plant. Inoculation of plants with beneficial fungi is however lacking in broadly available commercial access and working mycorrhizal inducing products, as this research was primarily performed in controlled laboratory environments, which does not represent how beneficial fungi would be used in a commercial context.

Main title:Påverkan av mykorrhizasvampar på koncentration av smakämnen hos olika växter
Subtitle:en litteraturrapport
Authors:Blockert, Gabrielle
Supervisor:Rosberg, Anna Karin
Examiner:Mogren, Lars
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:mykorrhizasvamp, svamp, mykorrhiza, smakämnen, smak, smakämnekoncentration, koncentration av smakämnen, eterisk olja, Glomus, kommersiell odling, mycorrhizal fungi, fungi, mycorrhiza, flavour compounds, flavour, flavour compound concentration, taste, essential oil, commercial production
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20758
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20758
Language:Swedish
Deposited On:09 Jan 2025 11:04
Metadata Last Modified:10 Jan 2025 02:00

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics